2017-01-13
最愛與友人發掘香港唔同地方既cafe~清風街同電氣街既人流一比,真係小巫見大巫。如果唔openrice都唔知有呢間cafe🙈Cafe門口有大大隻熊啤啤做生招牌,可惜小編被社會洗滌左左咁耐,早已沒有少女心🙈7點鐘入到店鋪發現都頗為冷清,都係坐左兩三枱客人~但係成間cafe都比人好放鬆既感覺~而且坐位與坐位之間十分寬闊,絕對唔會一轉身就同隔離枱say 👋🏼 係寸金尺土既香港地,食餐飯想有少少私人空間都唔係咁容易,所以係sitting方面好欣賞~食物方面叫左兩個主菜,一份沙津同一份甜品share~1/炸軟殼蟹蘆荀意大利飯 (HKD 158)在意大利飯方面,小編多是選以白汁為基調,甚少選以蕃茄為基調的意大利飯~加入蕃茄的意大利飯口感十分清新,完全沒有白汁的膩感。而且每一粒的意大利飯都沒裹著清新的蕃茄味,大愛!而炸軟殼蟹方面,炸得十分香脆乾身,完全沒有油膩的感覺~Must Try This Again2/ 牛油果煙三文魚沙律 (HKD 98)牛油果與餐廳特調的醬汁搭配得宜,再搭配新鮮的煙三文魚,口感十分豐富~3/香剪美國有骨豬鞍 (HKD 245)雖然豬鞍有一定的厚度,但肉質十分鮮嫩,絲毫沒有啃
清風街同電氣街既人流一比,真係小巫見大巫。
如果唔openrice都唔知有呢間cafe🙈 Cafe門口有大大隻熊啤啤做生招牌,可惜小編被社會洗滌左左咁耐,早已沒有少女心🙈 7點鐘入到店鋪發現都頗為冷清,都係坐左兩三枱客人~ 但係成間cafe都比人好放鬆既感覺~
食物方面叫左兩個主菜,一份沙津同一份甜品share~
1/炸軟殼蟹蘆荀意大利飯 (HKD 158) 在意大利飯方面,小編多是選以白汁為基調,甚少選以蕃茄為基調的意大利飯~
加入蕃茄的意大利飯口感十分清新,完全沒有白汁的膩感。
而且每一粒的意大利飯都沒裹著清新的蕃茄味,大愛!
而炸軟殼蟹方面,炸得十分香脆乾身,完全沒有油膩的感覺~
Must Try This Again
2/ 牛油果煙三文魚沙律 (HKD 98) 牛油果與餐廳特調的醬汁搭配得宜,再搭配新鮮的煙三文魚,口感十分豐富~
3/香剪美國有骨豬鞍 (HKD 245) 雖然豬鞍有一定的厚度,但肉質十分鮮嫩,絲毫沒有啃柴皮的感覺,每一口都十分綿密鬆軟!
唯一敗筆是side dish 方面的西蘭花烹調時間過長
而且cp值偏低 隨餐只附贈餐湯與以優惠價加購飲品 份量亦不算多~
4/ 海鮮忌廉餐湯 (隨豬鞍套餐贈送) 材料完全沒有吝嗇,單是牡蠣便有7-8隻。
而質地方面雖然較稀,但是個人較愛這種口感,不會有太過膩的感覺。
4/ 香蕉焦糖窩夫 (HKD 68) 份量十分多,有4塊鬆餅伴兩球紅桑子(?)雪糕~ 個人最欣賞香蕉上的烤上簿簿的焦糖,與香蕉絕配
唯敗筆之處是窩夫烘得不夠脆,整個甜品失色不少~
5/ 水果花茶 (跟餐+ HKD 20) 口感十分天然,並沒有加糖漿調味~
而且小編與友人一共翻泡了兩壺後,茶味依然十分香濃
食後感:
食物質素中上,有些微細節位可以再做好啲!
但呢個價錢配呢個環境絕對係沒得輸!
同友人霸左張枱三個鐘都沒黑面,依舊服務態度好好真係好難得🙈
溫馨提示:
生日當日有全單8折優惠
生日當月有全單9折優惠
點解我會知,因為小編老友1月尾生日,比我地拿左個9折優惠,即係免加一 食足三個鐘每人三百蚊,真係cp值唔算好高,但環境搭配下,真心算唔錯~
希望下次可以試下佢個和牛漢堡!見到好多人都大力推薦~