2020-12-26
由於限聚令繼續,又想出去食吓野又唔想多人就會選擇下午茶時段,今次去咗北角嘅英國風嘅餐廳酒吧食下午茶☕️室內環境深色為主,古典優雅,帶點復古嘅風格,環境好舒服,可以慢慢嘆個下午茶拿破崙蜆肉長通粉 $68 用茄汁做醬汁,酸酸甜甜,醬汁夠多,唔會好咸,不過蜆肉就少咗啲啲,但整個長通粉係會食唔停口澳洲和牛漢堡 $78原先見到價錢,再加上係下午茶以為會好細份,但漢堡包一啲都唔細,和牛煎得剛剛好,好嫩滑又有肉味,保留到和牛嘅肉汁之餘,又不會有油膩感,再配上新鮮沙律菜,依一個餐都幾抵食黑松露薯條 $68薯條炸得香脆,好乾身,唔會好油膩,配上黑松露沙律醬係我最喜歡的配搭,但唯獨是淨薯條價錢都係$68,有少少唔抵食,下次叫雞翼薯條餐會抵啲😝鮮奶泡沫咖啡 $21 半價有一直follow我嘅人都知道我係鍾意飲Americano,但今日我為咗可以有個3D latte Art,就破例飲Cappuccino,不過哥哥話一定要飲飲先可以做到,因為熱會圖案會溶,咁就因為叫左凍飲,所以味道就淡左少少,但因為公仔圖案夠可愛,都值回票價抹茶鮮奶 $23 半價平時我就無飲開抹茶鮮奶,所以都無得比較,老公就話無咩特別,正正常常嘅
拿破崙蜆肉長通粉 $68
澳洲和牛漢堡 $78
黑松露薯條 $68
鮮奶泡沫咖啡 $21 半價
抹茶鮮奶 $23 半價
平時我就無飲開抹茶鮮奶,所以都無得比較,老公就話無咩特別,正正常常嘅味道,我覺得抹茶味就唔算好濃,奶味都唔算勁,可能都係叫咗凍飲的關係,都係淡左少少,而且唔夠幼滑,原來無要求3D latte Art係唔會有架🤣所以想打卡就記住出聲要求喇
總括來講,性價比高,食物質素好,價錢又唔貴,值得再食,下午茶時段仲可以任飲指定飲品,不過我哋食到好飽,又趕住走,所以都無添飲呀