2023-12-25 260 瀏覽
琴晚12月24號,去咗呢間喺新蒲崗嘅西餐廳食飯。搬去男朋友同埋我都唔係話特別有咩期望,只係想搵間西餐廳鋸扒。見到餐廳內嘅裝修同埋燈光,感覺上覺得應該係一間已經喺度好幾年嘅餐廳。有幾台客人食緊飯,亦都有啲人係預訂左,似乎係街坊之間會幫襯嘅地方。琴晚嘅前菜係風乾火腿沙律,出奇地沙律上面嘅汁都幾好食,男朋友話有啲似板燒雞腿包個醬汁,播首覺得唔似,不過係幾好食。至於湯,可以選擇南瓜帶子忌廉湯,或者蟹肉龍蝦湯。我哋兩個都嗌咗,男朋友嗰個好清甜,好有南瓜味,我超鍾意!而我嗰個龍蝦湯就超有龍蝦味,值得一讚嘅係個蟹肉真係一啲都冇慳到,每一啖龍蝦湯都係有蟹肉。呢個價錢嚟講都真係有啲意想不到。主菜男朋友要咗份牛扒,而我就要咗一份羊架。正常呢個價錢我本來都係預期得兩舊羊,但係竟然有三舊。男朋友嗰份牛扒好大份,佢話覺得都幾抵食。而我就因為本身有啲唔舒服,食咗一嚿之後我就拎走咗另外兩嚿返屋企食。返到屋企肚餓嘅時候,整返熱嚟食,反而佢其實真係超級好食,不單止個肉好林,而且調味亦都幾好,超鍾意個薯蓉好香好滑。甜品我最後冇食到,因為嗰陣有啲唔舒服,不過男朋友就同我講話本身想食埋我嗰份,因為佢覺得個荔枝味雪糕超好食。總
琴晚12月24號,去咗呢間喺新蒲崗嘅西餐廳食飯。
總括來講,呢個價錢嘅聖誕大餐都幾不錯,最重要係呢間餐廳應該已經屹立新蒲崗一段時間,覺得個價錢同埋食物質素真係比起外面好多餐廳都要好好多。事後男朋友話覺得間餐廳都幾好,諗住上嚟OpenRice睇吓個評價,我哋發現好多人都話呢度嘅服務態度唔好。但事實係樓面個位戴帽嘅夥計,唔知道係唔係老闆,不過佢超級友善同埋好貼心,基本上係有留意住客人嘅需要預備嘢客人;例如男朋友到時想搵啲黑椒調味,佢留意到男朋友喺度搵嘅時候就馬上拎過嚟,真心覺得服務態度係100分,而且覺得係一間好有心嘅餐廳。
希望下次有機會嚟到新蒲崗可以再試多次!

2023-12-24
慶祝紀念