2014-01-16
臘味煲仔飯可謂世上最邪惡食物之一,高脂高鹽高卡低纖仲有致癌物質,多吃絕對無益,但魔鬼的誘惑實在難以抗拒,每年秋冬總要食番幾煲先至心滿意足。本人今季第二煲臘味煲仔飯係託有馬會會所會籍友人鴻福喺跑馬地會所food court 食嘅。即叫即燒,打開更加難以置信,九十八蚊一大煲仲有一條臘腸,一條膶腸,兩舊臘肉,一舊臘鴨!臘腸不太肥,膶腸略帶酒香,臘肉臘鴨軟身唔硬。不過我覺得煲仔飯嚟講飯先係主角,瓦煲飯香混合臘味油香撲鼻而來,飯粒實身而不乾,飯焦燒得剛剛好,脆而不硬,加埋豉油之後簡直一流!如此美味偶然一次無妨啦!另外叫咗三文魚,魚油豐富而不腥,皮脆肉嫩,配菜豐富,都只係一四八!有幾層木糠同布甸交雜,絕非坊間係咁意滲少少木糠喺面貨色!蜜瓜木瓜奶亦係即叫即打,真材實料!Food court 都有咁嘅水準而價錢相對唔貴,應該係賺咗你會費後嘅優惠吧!
題外話/補充資料:
再出去抄想影返張木木糠布甸嘅相, 但已經賣晒......