2021-11-10
星期日出左銅鑼灣行街 就決定係附近搵間日本野試下~聽朋友介紹過豊勝手丼 見咁近就去試下喇由於入座時間算早,所以唔洗等位就可以入,不過坐左一陣已經逐漸多人。所以如果想黎食最好都係book定位先喇餐廳外觀好搶眼~ 好多人行過都會望下呢!內裡裝修係日式居酒屋風格,掛住既燈籠仔提升整間餐廳既格調,充滿氣氛。侍應們唔會主動去打擾你點餐,但當你問佢地果陣好細心介紹越後櫻。醉樂無極 大吟釀平時去開居酒屋都係飲啤酒,見到依度著重推介清酒就決定試下清酒啦依枝係侍應介紹既一枝清酒,入口香醇充滿果香味吞拿魚三文魚沙律作為前菜,依個沙律真係非常合適附上既香草汁淋上沙律,令到個沙律唔會得菜青味即使只係沙律,但內裡既三文魚吞拿魚份量都唔少,而且好新鮮!而且仲有蟹籽~令到口感同味道更加豐富廚師發辦丼估唔到丼飯都可以omakase!咁特別當然要叫啦~上菜果下真係嘩左出聲呀!因為超豐富呀~仲有成隻鮑魚淨係外表都比佢吸引晒~粗略數下,有鮑魚,帶子,拖羅,吞拿魚,池魚,津雕,油甘魚每一款魚生都係好厚好大粒!而且充滿鮮味鮑魚亦好彈牙唔會韌值得一提既係佢既飯唔係就咁普通白飯,而係類似油飯既物體,好好味!係食過最正既丼飯呀豐盛壽
餐廳外觀好搶眼~ 好多人行過都會望下呢!
越後櫻。醉樂無極 大吟釀
依枝係侍應介紹既一枝清酒,入口香醇充滿果香味
吞拿魚三文魚沙律
附上既香草汁淋上沙律,令到個沙律唔會得菜青味
即使只係沙律,但內裡既三文魚吞拿魚份量都唔少,而且好新鮮!
而且仲有蟹籽~令到口感同味道更加豐富
廚師發辦丼
粗略數下,有鮑魚,帶子,拖羅,吞拿魚,池魚,津雕,油甘魚
每一款魚生都係好厚好大粒!而且充滿鮮味鮑魚亦好彈牙唔會韌
係食過最正既丼飯呀
豐盛壽師盛合
除左最搶眼既海鰻之後,仲有左口魚,三文魚,吞拿魚,油甘魚,池魚,津鯛,甜蝦,海膽,蟹肉等
每一款都係超吸引~餐廳既用料毫不吝嗇呢!
眾多款壽司之中,我最鍾意既係海膽壽司~除左本身鍾意食之外,佢既海膽係用上頂級海膽,充滿住鮮甜既味道 而且份量充足
其他款式既壽司都好好味每一款都好新鮮及特別~超享受呢!
蟹甲羅燒
一上菜我地就即刻放底所有野食左佢先因為驚佢會凍左會有腥味
我地將蟹肉同蟹籽撈埋,食落就啖啖蟹肉呢到既蟹膏有甜甜既味道,而且唔會太黏口之前出面食既甲羅燒都會覺得調味過濃,遮蓋左蟹肉蟹膏既味道,而呢到既甲羅燒就唔會有呢個問題,大推介另外仲有平時佐酒用既脆雞泡魚乾,我地直接將魚乾沾上蟹膏食,再配一口燒酒,真係人間享受如果唔想沾蟹膏都唔緊要,亦有蛋皇醬可以沾