2017-08-09
海南 椰子雞鍋我真係好鍾意食㗎,個湯又夠清啲雞又爽口彈牙今日同朋友仔兩個過咗嚟水鴨朱食佢哋最出名嘅海南椰子雞湯滾咗之後啲雞加落個湯滾起,熄火煱三分鐘就食得啦, 聽落真係好神奇呀, 唔通呢個就 令到佢哋呢度嘅椰子雞咁爽口鮮嫩 既秘方😁😁? 平時喺屋企 蒸隻雞都要20分鐘啦起碼。真係話咁快就食得唔使驚等到肚餓天荒地老都未有得食… 打開個個已經飄來陣陣椰子清香, 首先一樣呢一碗椰子雞湯先啦清甜美味夠曬潤肺呀跟住就清曬佢啲雞先至好開夥繼續食其他嘢食呀。調味架嘅選擇唔係好多 重點就係個 鮮柑桔, 一定要加落個豉油到呀,佢同椰子雞係絕配㗎,冇佢真係失色好多…而我自己食得辣嘅就會落大量椒絲同埋蒜香特級牛頸脊, 每一塊都有佢一定嘅厚度夠曬口咁而且帶點跟食落去口感煙煙韌韌比較嚼勁再嚟就係我最鍾意食嘅蠔啦, 夠曬肥美又大隻 ,仲好juicy添帶子都不錯, 爽口彈牙,不過一定要控制時間唔可以滾太耐,唔係既話韌左就會嘥左喔枝竹用呢索個湯底就最正呀, 尤其是 椰子雞鍋湯底夠曬清甜, 食多兩舊都唔會溜呀萵筍 都好正呀夠曬爽口 而且唔係周圍有得食㗎難得見到梗係要點番一碟嚟食下啦
今日同朋友仔兩個過咗嚟水鴨朱食佢哋最出名嘅海南椰子雞
跟住就清曬佢啲雞先至好開夥繼續食其他嘢食呀。
而我自己食得辣嘅就會落大量椒絲同埋蒜香