2017-04-04
平時都小去又一城的,今日屋企做了一個小裝修,和牛脷嫂都攰到攤攤腰,諗住搵間舒舒服服的餐廳坐坐,就誤打誤撞訂左又一棧。一去到,見到幾張位枱吉左喺度,而知客姐姐又帶我地去左張4人圓枱坐,就問可唔可以轉去卡位坐呀?點知...原來已訂滿哂!噢,同牛脷嫂講,下次我地都要訂位講明先,不過大前提係下次會再來的話,因為仲未試食嘛,唔確定下次一定嚟架,心諗....不過坐圓枱都OK,幾寬敞。點菜先,由於好肚餓,一叫就叫左好幾樣,本來想叫鱔糊,點知當日無貨,改左叫豆酥魚,仲失望,因為呢個麻麻地,魚唔夠滑,豆酥味太濃,完全搶左魚的鮮味,可惜...或者我食唔慣啦。
好彩呢味唔係第一度上,否則成餐肯定大打折扣。第一度上的是米莧鮮魚羹,好正,鮮魚同菜切得夠細,一個例牌有4碗,最緊要夠熱,加少少胡椒粉,鮮味極佳。跟住上嘅係馬蘭頭豆干,莫名嘅喜歡馬蘭頭,一見到呢個菜,實會點,唔通因為佢切碎哂上?懶咬,哈,唔係掛,主係菜粒加豆干粒好夾,而今次呢個馬蘭頭仲加入左松子,奇喎,又幾好食,不過次次叫馬蘭頭都有個缺點,就係太細個,唔夠食也,或者咁先令人回味啦。和菜戴帽,一個純粹因為個名同幅相吸引牛脷嫂而叫,你話餐牌上嘅相幾重要呢,
不過坐圓枱都OK,幾寬敞。
點菜先,由於好肚餓,一叫就叫左好幾樣,本來想叫鱔糊,點知當日無貨,改左叫豆酥魚,仲失望,因為呢個麻麻地,魚唔夠滑,豆酥味太濃,完全搶左魚的鮮味,可惜...或者我食唔慣啦。 好彩呢味唔係第一度上,否則成餐肯定大打折扣。
和菜戴帽,一個純粹因為個名同幅相吸引牛脷嫂而叫,你話餐牌上嘅相幾重要呢,其實頂帽就係煎蛋,裡面的就係肉碎炒粉絲,味道不過不失。不過跟幾塊餅可包住嚟食都唔錯,竟然最得牛脷嫂歡心嘅係跟隨上的海鮮醬,佢話好出色,我就無點過。
總結來講,環境加食物加優惠,性價比唔錯,可讓我地今日辛勞的小裝修橫上句號。仲提自己,如果下次再嚟,記住訂卡位。