疫情都係有上上落落的趨勢,所以而家寫食評都係唔少外賣。今日去左太古坊做野,聽到同事講間大利清湯腩就黎唔做,就去左抓緊最後的清湯腩尾巴。大利清湯腩同中環九記牛腩都頗具名氣,我諗大家對佢認識多都係名嘴蘇施黃都推佢。但而家佢啲分店都執哂,我之前都會喺灣仔幫襯佢地間分店。本想叫個清湯牛腩飯 ,但今日個肚有點頂住,所以叫左個腩粗。牛腩略為瘦左啲,雖然煮得幾入味,但燜得太腍,冇咩口感,俾以前差得遠。而且湯頭都冇左陣令人懷念既油香,同普通茶記腩粗差不多。咁當然,本身對佢都唔太大期望,舊的唔去,新的唔嚟,喺哩個食客要求咁高的香港,淨係食情懷好難喺疫情下站住腳。租約期滿,將於10月25日光榮結業餐廳:大利清湯腩 地址:鰂魚涌祐民街16號地下Address:G/F, 16 Yau Man Street, Quarry Bay#肥誠 #肥誠搵食 #fatshinghk #instagramhk #instagramfood #food #餐廳 #香港美食 #香港餐廳 #灣仔lunch系列 #灣仔 #屯門 #鰂魚涌 #早餐 #午餐 #晚餐 #hongkong #hongkongfood #hongkongfo

牛腩粗
租約期滿,將於10月25日光榮結業

餐廳:大利清湯腩
地址:鰂魚涌祐民街16號地下

#肥誠 #肥誠搵食 #fatshinghk #instagramhk #instagramfood #food #餐廳 #香港美食 #香港餐廳 #灣仔lunch系列 #灣仔 #屯門 #鰂魚涌 #早餐 #午餐 #晚餐 #hongkong #hongkongfood #hongkongfoodie #hongkongfoodblogger #food #foodie #foodiehk #wine #winelover #winelovers #steak  #牛腩 #鰂魚涌lunch系列 #大利清湯腩
2022-10-12
5 分鐘 (外賣自取)