2017-03-07 421 瀏覽
同FD去食火鍋,真心食過好多香港火鍋,同一間既湯底食得多都會悶。心情特別想食蟹,揀一間有蟹鍋的地方特別困難,找到了這一間路邊煱(室內+有冷氣)。今時今日在室外食火煱都真係幾熱,除非冬天啦⋯花甲蟹有大大隻蟹,d蟹肉好鮮甜,仲有好多蟹膏,就算整耐左都食到好滑既肉質。成個煱都好鮮甜,洋溢香的海鮮味。除了蟹功不可沒,蜆都好肥美,好似食極都食唔完咁!蟹子墨魚丸手打製造,彈滑度十足。另外調味方面都很不錯,咸香吸引,上面的蟹子少少熟仲好脆,好香,配搭我不錯。水豆腐好似皺巴巴,滾熟左之後都幾香滑,充分吃到豆腐和湯底的鮮味,還有一點爽口。鯇魚肉是軟身的那重,熟左之後還有些魚腥味不過好香。肉質夠滑極少骨,吃起來好方便。蟹煲真係好好味,好怕會食上癮!畢竟蟹煲成本貴,價格也會較高。