2023-07-08 46 瀏覽
呢間拉麵店係一星米芝蓮餐廳嘅姊妹店,以牡蠣做主題,想食好耐適逢佢呢排除咗牡蠣食物,仲用咗螃蟹做主題,就過嚟試吓先螃蟹湯拉麵係期間限定,係由清湯,三星蟹同紅蟹煉製嘅油熬製而成,飲得出佢個湯底完全冇味精,湯底清得來螃蟹味亦濃郁,伴隨着唔同嘅配料配菜同肉,口感豐富,食落麵質厚而且好彈牙嚟到點都要試吓佢個signature牡蠣鹽味拉麵,果然係signature,湯底食落有唔同嘅變化,由最初嘅湯頭有啲蠔油嘅香味,後尾飲到蠔汁同豬骨嘅鮮味,配埋新鮮嘅火箭菜一齊食都幾特別醬漬牡蠣一口飯共有兩件,擺盤精緻,當中嘅牡蠣味道濃郁而且啖啖肉,牡蠣放埋喺飯上面再用紫菜夾住,咁樣一齊食好夾,堅好味😋黃金蟹肉餃子熱辣辣,外脆內軟,餡料係由蟹肉同豚肉混合而成,個人略為覺得蟹味唔夠濃郁整體來講個湯底好真材實料,比較鍾意蠔味湯底唯一係份量唔算多,就算女仔嘅話一碗麵都未必夠飽
呢間拉麵店係一星米芝蓮餐廳嘅姊妹店,以牡蠣做主題,想食好耐
適逢佢呢排除咗牡蠣食物,仲用咗螃蟹做主題,就過嚟試吓先

整體來講個湯底好真材實料,比較鍾意蠔味湯底
唯一係份量唔算多,就算女仔嘅話一碗麵都未必夠飽