2015-07-22
黎到V-CITY, 見有拉麵食, 就去試試, 同友人各點一碗拉麵, 再點多個小食.店子細細, 座位又估唔到甘多, 都唔算好迫. 店員都有禮貌, 只係有時冇視你, 可能夢遊緊.衛生麻麻, 我都知星期六多客, 但係太唔乾淨啦, 雞骨係地下, 而且D座位好油.講返食物先.一番雞白湯拉麵 ($79) :個湯唔油好清, 睇落好似老火雞湯, 而且好有膠質, 見佢開始起一層膜就知.濃郁既湯, 雞味反而少, 但好似豬骨加雞既味.紫菜另上既, 自己放落去.麵質爽滑彈牙, 唔會煮到過淋, 幾好味. 味付蛋仲有少少未熟哂, D蛋黃好香又滑, 而且好入味.叉燒有2塊, 睇落乾硬, 但原來食落好易咬鬆化既肉, 肉味唔算濃, 唔係好肥, 但食完膩膩地.特盛雞白湯拉麵 ($118) :同樣紫菜另上, 基本上同一番雞白湯拉麵一樣, 只係多左幾塊叉燒, 同有D蔥.分量比較多, 岩男仔食.炸雞 ($4X) :岩岩炸起, 夠哂熱. 脆卜卜既. 不過雞肉鞋D, 同乾身D, 不過都好惹味香口.(其實我地叫錯左, 我地想試門口放住個D一口炸雞粒, 下次再試啦).
講返食物先.
濃郁既湯, 雞味反而少, 但好似豬骨加雞既味.
紫菜另上既, 自己放落去.
分量比較多, 岩男仔食.