2012-10-03
睇左U-Magazine的介紹,個雞煲好吸引搞到我流晒口水,OR又咁多好評,見入秋後未食過雞煲,就即興同朋友去呢度會一會佢。八點半去到,點知無位,店員話最快都要等到九點,早知一早打來訂位先啦...好彩間舖響旺角,可以行陣街等。到九點,都仲未有位,見九點半後有八折,一於就等到九點半先入去。等位期間望入間舖,地方唔係好大,但裝修好靚好高級咁,燈光好有mood,令到我好期待想快D到九點半!Yeah終於入到去,一坐低就有生果食!我不嬲只好汽水,呢度除左一般嘅可樂忌廉芬達,仲竟然有我最愛嘅Ginger Ale,唔洗諗,即來一罐潤下喉先啦!侍應話個煲即叫即整要廿分鐘,咁就叫個例牌小辣先,小食有個辣子腸頭,問侍應即係咩,佢話即係炸大腸但係加左麻辣...炸大腸又係小弟另一飛佛,要!火鍋料就點左個竹生皇,美國肥牛,鱔,響鈴同菜籃。辣子腸頭先上,好脆好麻,好開胃!跟住上雞煲,個煲來到焗一陣先開蓋,嘩好香呀!!同雜誌講嘅一樣,係食完雞先加湯,每件雞都掛有好濃嘅醬汁,望都已經覺得好惹味,即刻試舊先...係堅好味喎!雞煲味道好正,雞夠滑,辣度適中,朋友唔係好食得辣但呢個小辣佢都OK接受到,仲越食越起勁添!個咀食
辣子腸頭先上,好脆好麻,好開胃!
跟住上雞煲,個煲來到焗一陣先開蓋,嘩好香呀!!同雜誌講嘅一樣,係食完雞先加湯,每件雞都掛有好濃嘅醬汁,望都已經覺得好惹味,即刻試舊先...係堅好味喎!雞煲味道好正,雞夠滑,辣度適中,朋友唔係好食得辣但呢個小辣佢都OK接受到,仲越食越起勁添!個咀食食下開始feel到有d麻,但食雞煲就係要追求呢個又辣又麻嘅感覺,一路食一路麻,好過癮!
食完雞加湯打邊爐,湯有兩隻,清湯同辣湯,侍應話辣湯會好味D,就要辣湯啦!成煲湯好有層次,又麻又辣又甜甜地。
竹生皇超大條,出面打邊爐未食過,米線果d蚊型縮水竹生冇得比。竹生索晒D湯汁超正!讚! 其他食物都唔錯,夠大碟抵食!個菜籃有唐生菜粟米金菇鮮冬菇蕃茄,砌得好靚。
食完真係有雪米糍送,冰一冰個咀,正!!試問你食過幾多間雞煲會有甜品送咁貼心?
食物有質素,環境又舒服,招呼又好,同級數響尖沙咀銅鑼灣無三舊都出唔到門口啦!家陣有折二百左右就享受到同樣嘅quality,我一定會再來support的 !!!
題外話/補充資料:
最好早d訂位
廁所正如前面D食評咁講,堅乾淨
走左出到門口,食完件衫無乜味,掂!