2016-05-20 488 瀏覽
身為雞煲控的我,又極之非常鍾意食川味辣野,要係香港搵間一次過滿足兩個願望嘅食店,真係痴心妄想好彩食友通風報訊,有間新開隱世小店,絕對啱我口味。二話不說,收工即刻衝去。望見拍板風味四字,已聞到陣陣刺激香辣味的引誘打開菜牌,辣雞煲,要!夫妻肺片,要!冰镇雞雜,正!尖椒皮蛋,吃!農家小炒肉,識食湖南菜,必吃!仲見到有貴州酸菜魚唉……,個肚装唔落,下次先。先送上涼菜,雞腎雞肝,好新鮮!唔太腍唔太硬,以麻辣汁浸透勝過旁邊的夫妻肺片幾皮。再試下尖椒皮蛋,碎粒尖椒,唔夠辣!反而皮蛋溏心,味道又濃又香,如果配上酸紫薑,就冇得輸了。到農家小炒肉登場,紅椒、尖椒、乾葱炒豬爽肉,火候夠,肉炸過,咬落脆爽,幾特別不過,我還是喜歡湖南小炒肉的香辣咸油混成一體的味道終於辣雞煲上枱,散發出香噴噴嘅麻辣味,件件雞球嫩滑,咬下去彈牙,煮得剛剛熟,骨肉仍帶點血,啱哂我呢種食材要鮮味嘅人。配上香蒜粒,在熱辣辣的鐵煱裡邊炒邊吃,又香又辣又滑,再飲啖冰凍竹䉀茅根,過足食雞煲瘾呀

打開菜牌,辣雞煲,要!夫妻肺片,要!冰镇雞雜,正!

唉……,個肚装唔落,下次先
先送上涼菜,雞腎雞肝,好新鮮!唔太腍唔太硬,以麻辣汁浸透
勝過旁邊的夫妻肺片幾皮
冰鎮雞什
夫妻肺片
尖椒皮蛋
不過,我還是喜歡湖南小炒肉的香辣咸油混成一體的味道
農家小炒肉
雞煲