2023-07-31 498 瀏覽
🤗 廿年前初試 “鴨腿湯飯”, 年少無知, 唔識欣賞. 由於烹煮繁複, 唔多餐廳提供. 今日嚟到 “義興茶餐廳”, 難得見到鴨腿湯飯, 決定一戰.🥰 等咗30分鐘, 終於上菜, 湯熱辣辣, 一陣 “香噴噴” 嘅藥材味, 聞落少似吉隆坡肉骨茶, 鴨腿已經煮腍, 鴨皮最好食, 冇乜脂肪, 鴨肉入哂味, 唔會太鞋, 帶鴨香, “飯.肉.湯”, 一啖入口, 一流!📖 “鴨腿湯飯” 源於1920年代嘅香港, 係少見嘅 “香港製造”. 我覺得地位媲美 星加坡嘅 “海南雞飯” 同埋 “肉骨茶”. 高層次少少, 法國菜都玩 “鴨脾” 同埋 “燉肉”. 講真, “鴨腿湯飯” 更加精彩.🥢 鴨腿湯飯, 盛惠$50.🥣 例湯, 今日係排骨合掌瓜, 真材實料.☕️ 熱奶茶, 另加 $18, 重茶味, 澀口.🚕 交通: 黃大仙地鐵站再轉小巴.🤗 總結: “義興” 係一間其貌不揚嘅屋邨茶餐廳, 竟然可以煮出神級嘅 “鴨腿湯飯”, 不可思議. 😱 服務差劣係香港特色, "勝香園" 同埋 "九記牛腩" 都係咁, 鬼叫佢好食咩.

🥢 鴨腿湯飯, 盛惠$50.
鴨腿湯飯

🥣 例湯, 今日係排骨合掌瓜, 真材實料.
例湯

☕️ 熱奶茶, 另加 $18, 重茶味, 澀口.
熱奶茶

🚕 交通: 黃大仙地鐵站再轉小巴.