2019-06-17
難得約埋一大班朋友去食飯,有朋友提議去食川菜,我哋就決意去佐敦長樂街嘅「楊記麻辣魚館」,因為我哋喜歡佢夠地道夠正宗。菜館裝修簡單,勝在座位闊落同地方乾淨,牆壁上都貼上食魚,就吃水煮魚的解釋及內容,相當專業同講究。嚟到大家都紛紛點菜,我哋就點了四川涼粉 、青笋臘肉、酸菜魚、大盤花菜及四川扣肉。四川涼粉 - 涼粉煙韌爽口,浸透了麻辣紅油醬汁,十分惹味。青笋臘肉 - 青笋爽脆,臘肉惹味,配上辣椒炒後更增香口。酸菜魚 - 是菜館的招牌菜,大大盤份量十足,魚肉夠滑,麻辣味搶口,入口先感麻後漸漸辣感就出來,辛辣感有好層次。大盤花菜 - 椰菜花及豬肉片炒得好有鍋氣,遠遠都聞到香味,味道夠辣, 辣得嚟都幾過癮。四川扣肉 - 一層肥一層大瘦的豬肉,十分吸引,夠入味而且很香濃,入口油脂滲出,相當香口,配白飯一齊食超正,邪惡指數滿份。
四川涼粉 - 涼粉煙韌爽口,浸透了麻辣紅油醬汁,十分惹味。
青笋臘肉 - 青笋爽脆,臘肉惹味,配上辣椒炒後更增香口。