2020-04-22
今日同朋友去咗柴灣樂軒台嘅糖兄弟食糖水,呢間糖兄弟經常一入夜就有人龍,非常受歡迎。入到舖頭,地方雖然唔大,但勝在選擇唔少,有熱有凍,主打冰凍糖水,價錢都幾親民。我地分別叫咗四碗糖水:士多啤梨雪糕拉麵、咋喳、楊枝甘露、芒果撈珠。士多啤梨雪糕拉麵嘅"拉麵"其實係蒟蒻麵,好彈牙,再加上好多小丸子,每一啖都好有口感,仲有一球好大嘅士多啤梨雪糕。咋喳好足料,每一匙麵有足量嘅豆,即使加花奶亦都唔會蓋過豆嘅香味,值得一嘗。楊枝甘露有好多芒果肉同柚子肉,每一啖都可以食到大量果肉,而且好有奶香味,夏天食呢道甜品消暑一流。芒果撈珠有大量茫果肉同埋爆珠,芒果嘅甜香再配合每粒爆珠被咬爆於齒頰間,營造出豐富嘅口感。佢地因為高調表態而飽受打擊,加上受疫情影響,生意已經告急,大家經過附近的話支持一下。