2016-10-21
相約已久,終於約到兩位好耐無見朋友出黎食飯,兩位朋友都是「食辣之人」,我雖然不太好,但一於捨命陪君子,齊齊食麻辣餐! 幾經朋友介紹,最後揀左呢一間在銅鑼灣橋底附近專食麻辣既餐廳聚聚!我地大約7點左右到達餐廳,可能因為閒日,餐廳尚未滿座,我地一步入餐廳,已經聞到一陣陣麻辣香氣♨♨♨這間餐廳主要有兩款主打菜,一款是麻辣香鍋,另一款是麻辣燙🍜主要分別是一個香炒,另一個就放上高湯,兩款都有超過20種配料比客人選擇
!由於我同朋友比較喜歡香口野,所以今次就選左招牌香辣麻辣香鍋(小辣),其實我食不到太辣所以很多時保險起見都會選小辣,但對麻辣就有份情意結,喜歡味蕾被刺激的感覺,另加一份涼拌皮蛋。等了大概10分鍾左右,麻辣香鍋就先上碟了我地個香鍋叫左6款食材,有鮮蝦卷、寬粉、魷魚、肥腸、金錢肚及豆卜等,大大碗都係大約250元左右,足夠我地3個女生食,而香味亦無被辣味蓋過,麻辣做得不錯,我同朋友開玩笑說 : 「那種麻就像爆炸糖放在舌頭每一個角落不停地跳躍」朋友們都很認同😂 真的很惹味,性價比相當高 !當中食材以寬粉最為出色,不會炒到一舊舊,又吸哂麻辣既味道,正呀!食到一半,侍應亦上埋皮蛋$32,雖然價錢
主要分別是一個香炒,另一個就放上高湯,兩款都有超過20種配料比客人選擇 !
食到最後,我同友人見到鄰座點左杯豆漿,最後都忍唔住叫左杯黎試下,豆味足,份量適中,值得推介👍