2020-01-07
呢間金滿堂喺九龍城都有,之前都有幫襯過九龍城嗰間,今次試吓黃大仙呢一間! 黃大仙好少有甜品舖,所以食甜品嘅選擇都好少,我都幾鍾意金滿堂嘅港式糖水,中式甜品混合西式甜品,甜品類型有幾新穎,所以每次食都唔知揀咩好,咩都想試吓.金滿堂嘅糖水大約$35-60不定,同其他糖水舖比起嚟就貴咗少少,但係一次半次就冇所謂啦!.今次就叫咗兩款,一款係「桃花仙子」,令一款係「金玉滿堂」⭐️桃花仙子(熱)入面係燉蛋白配椰汁底,仲有桃膠、清心丸。好濃郁嘅椰汁,配上滑嫩嘅燉蛋白,好滋潤嘅感覺,另外想讚一讚佢嘅清心丸,我第一次食清心丸,口感QQ的,甜度啱啱好,唔會覺好膩。⭐️金玉滿堂食完一個熱嘅甜品,令一個叫咗個凍嘅。芒果底嘅甜品店都唔會出錯,呢個金玉滿堂係芒果冰沙底配小丸子、西米、龍眼、清心丸、芒果粒同芒果雪糕,配料好豐富。小丸子同埋清心丸口感煙韌,有咬口,芒果冰沙亦唔會太甜配埋雪糕啱啱好。.金滿堂糖水雖然單價比較高,但係真材實料,一碗糖水配有好多唔同嘅配料,啱晒一啲咩都想試吓,但係又食唔多嘅人
今次就叫咗兩款,一款係「桃花仙子」,令一款係「金玉滿堂」
桃花仙子
⭐️桃花仙子(熱)
金玉滿堂
⭐️金玉滿堂