2010-08-19 886 瀏覽
最近發現返工經過既黃竹坑有間新酒店落成,就係L'Hotel Island South,再上網search下有冇做buffet,原來做緊「南灣海洋鮮味自助晚餐」兼有promotion discount,甘就上個星期同屋企人去試下順便享受一下家庭樂果晚入到間酒店(P3 Floor)就係個甜品雪櫃,裡面d dessert真係好精緻。入到去坐低,梳化加埋個腰枕都好舒服,而且環境夾燈光都幾有格調,10分滿分可以俾佢7分食物方面,由於推廣期內惠顧自助餐的客人可獲贈一客原條野生海斑,或可選擇送贈的阿拉斯加皇帝蟹腳(以日本清酒西洋蒜烹調)。故此看見每人枱面上都有條海斑,就好心急同侍應落order,由於條魚是即叫即蒸,所以係等既時候我地就去掃場啦刺身:種類都有六款左右,三文魚鮮甜。串燒:有牛扒、羊架、翠玉瓜、茄子、蝦等,味道不錯,尢其是牛扒個汁,好味又好夾湯類:有2款湯,中式and西式,西式既磨茹湯super yummy呢熱盤:食物有,香芒豬柳、炆雙菇、牛仔骨,白汁意粉,就係只得呢4款,而全晚都係不斷refill番呢4款從來都無轉過其他款式,所以款式較少,雖然經常refill,但因為唔會轉款,所以行完幾

刺身:種類都有六款左右,三文魚鮮甜。

熱盤:食物有,香芒豬柳、炆雙菇、牛仔骨,白汁意粉,就係只得呢4款,而全晚都係不斷refill番呢4款從來都無轉過其他款式,所以款式較少,雖然經常refill,但因為唔會轉款,所以行完幾次見到都有d悶。

咖哩:印度黃咖喱、泰國青咖喱、海南海鮮咖喱,有不同的辣度、配菜,另有絲苗白飯及印度烤餅可供配搭,三隻咖哩味道都幾正

沙律:可以用差字形容,只有薯仔沙律、通粉沙律,自己配搭的亦只有幾款菜,連粟米、紅腰豆、提子干、洋蔥都無呀! 所以真係幾差。

冷盤:有四款特色小食- 蝦沙律杯、蟹柳拼冷麵、三文魚層層疊、什麼火腿拼蜜瓜,呢四款味道都唔錯,係什麼火腿有筋,好難嚼。另外仲有幾款火腿、凍豬手片同埋煙三文魚。

海鮮:源源不斷咁補充長腳蟹,磥等等既海鮮,但款式唔多。

水果: 只得四款- 新鮮菠蘿、西瓜、哈蜜瓜同埋蓮霧。

甜品: 之前睇網上睇話有成80款,但當日唔見有wor,有穩陣既new york cheese cake,各款mousse cake,不過mousse cake全部都唔係咁好味!另外仲有木糠布甸,焦糖布甸,呢2個都幾好味,有朱古力噴泉,蛋散,仲有2款乳酪ice-cream,但就連最basic既班戟都無!梳乎里都有不過次次行過去都無,原來要預早同師傅講定佢下轉先會焗你果份,因為佢有2部機,每部放4個,所以每次只能出爐8個,最後試了1個,但原來味道係無想像中咁好!

至於甜品呢方面,因為d甜品係放落櫃度既,所以每次都要排隊叫師傅拎的,而呢點亦都係是次我們全家人一致認為最唔好之處喇!因為大家好期待既甜品,自自然然就會好貪心好多款都想試而每款都拿一d咁嘛^^ ,不過因為每次都要經師傅先拎到,而且有時亦要排隊,加上我今日個師傅又唔係好耐煩咁,我叫完個cheese cake再叫佢要多件mousse cake,本身我仲想叫佢要個布甸但見佢個樣都幾黑面咁,所以我就無叫到而只係拎左2款,之後講番個case比屋企人聽原來大家都有一樣既同感,就係拎甜品拎得唔夠盡興喇!雖然佢係無限制,師傅亦都無講明只限拎幾多款,但每次排到自己都比成條隊既人睇住你叫邊幾樣同幾多款既時候,好自然係會感到尷尬而唔能夠盡情享受!不過呢點都係我同屋企人既感覺同意見啦!始終各人都有唔同既喜好嘛!^^

最後,其實最值得一讚的就是那道送既原條野生海斑(可以選擇要阿拉斯加皇帝蟹腳),我地4個人要左1道蟹腳,蟹腳就叫完之後好快就到左啦,味道就普通喇,至於另外3道都要海斑,因為可能蒸要需時,所以大約係食既途中約45mins左右就送來啦,每人1條都好大條,每條8兩,好新鮮,好好味,我地全家人都好滿意呢條魚,哈哈。尤其係媽媽,因為本身媽媽唔好生冷食物,即係魚生,凍既海鮮同冷盤佢通通都唔食的,至於熱盤,因為只得4款而且完全無轉過其他款式,所以媽媽今晚其實唔係太滿意的,而佢自己亦話全晚最好味都係呢條魚架啦!所以大家如果會黎食呢個buffet的話就真係推介要送魚啦

總括而言或者呢道係黃竹坑對於好多人黎講比較遠同陌生,亦因為咁所以人流都唔算多,所以buffet供應既食物相對而言選擇亦比較少呢?不過呢度始終係新開所以依然有好多可以改善既空間,食物種類如果都不能增加的話,或可嘗試將那4道原封不動既熱盤,都從適當的時候轉換一下款式吧!因為始終相信,食物款式更多元化才能吸納更多客人呢!

總數:$1592(4位)
30% Discount 後 :$1114.4
另10%加一服務費:$159.2

Total :$1273.6
即每位原本398,呢家每位$300左右,7折的話是抵的,不妨一試啦

送既麵包
送既阿拉斯加皇帝蟹腳
薑蔥蒸野生海斑(推介^^)
curry
魚生新鮮
羊架
梳乎里not good
焦糖布甸好味=]
2010-08-11
送既麵包
送既阿拉斯加皇帝蟹腳
薑蔥蒸野生海斑(推介^^)
curry
魚生新鮮
羊架
焦糖布甸好味=]
  • 薑蔥蒸野生海斑,牛扒,咖哩