睇openrice搵好嘢食,見到「金船長餐廳」係今年最優秀開飯熱店,超過400個好評😵 決定要試下~ 餐廳位置大角咀,氣氛唔錯,幾有情調,店員服務態度好好,並推介店裡的得奬菜式~黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩$108店員好細心介紹,有三種食法~1. 純粹感受黑松露及芝士的清香,入口外脆內軟~ 2. 配合自家製提子果醋享用3. 加上有機沙拉菜和自家製提子果醋享用我覺得等一個食法最好味☺️ 黑松露同芝士的味道平衡得好好,好香濃,而且外脆內軟的口感好好,唔加任何東西都已經非常好味~ 而友人就覺得加提子果醋更好味,一款菜式可以滿足不同人的口味,果然係得獎菜式👍🏻 餐湯今晚係牛尾湯,質感好濃厚,唔會太鹹,餐包係蒜蓉多士,好香脆~法式焗田螺配法式多士 $68田螺用牛油焗,充滿牛油香,田螺都幾鮮甜,配法式多士一齊食,味道唔錯~美國特級肉眼牛扒(12安士)$298嘩!好大塊啊!果然係足12安士,而且賣相幾特別,設計到帆船咁樣,配合返餐廳主題,其實係一塊多士,幾香脆~ 牛扒我哋揀咗五成熟,切開見到粉嫩肉,係嘅粉紅色,有肉汁,肉質鮮嫩,好林,一啲都唔靭,肉味濃~ 我哋揀咗蒜蓉汁,都好香,同牛扒好配合~

黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩$108
店員好細心介紹,有三種食法~
1. 純粹感受黑松露及芝士的清香,入口外脆內軟~
2. 配合自家製提子果醋享用
3. 加上有機沙拉菜和自家製提子果醋享用

法式焗田螺配法式多士 $68

美國特級肉眼牛扒(12安士)$298
嘩!好大塊啊!果然係足12安士,而且賣相幾特別,設計到帆船咁樣,配合返餐廳主題,其實係一塊多士,幾香脆~ 牛扒我哋揀咗五成熟,切開見到粉嫩肉,係嘅粉紅色,有肉汁,肉質鮮嫩,好林,一啲都唔靭,肉味濃~ 我哋揀咗蒜蓉汁,都好香,同牛扒好配合~ 我哋兩個人share先食得晒,不過都唔覺得好膩~ 我哋揀咗炸薯圈,香脆好味~ 旁邊嘅配菜有矮瓜、南瓜、翠玉瓜,都燒得唔錯,清新好味~

炸軟殼蟹南瓜意大利飯 $148
賣相唔錯,有好幾件軟殼蟹,香脆可口~ 意大利飯金黃色,好靚~ 意大利飯比較硬身,跟足傳統嘅煮法,唔同其他餐廳煮得比較偏腍,都幾正宗~ 整體份量算多,適合朋友share~

飲品方面,我哋揀咗宇治抹茶紅豆奶昔,同加州牛油果沙冰~ 宇治抹茶紅豆奶昔有淡淡的抹茶清香,配甜甜嘅紅豆幾襯~ 牛油果沙冰則非常濃郁,真材實料~

甜品方面,我哋揀咗金船長梳乎厘同心太軟朱古力布甸~ 金船長梳乎厘好靚,好大件,焗得好高,好鬆軟~ 外皮金黃色,裏面軟綿綿,好正👍🏻 而心太軟非常流心,熱辣辣新鮮焗,配雪糕好正,味道好好~

非常飽,非常滿足的一餐,餐廳服務好好,店員好細心,環境情調都唔錯,價錢合理,值得一試~

• 黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩
  • 金船長梳乎里