餐廳: 花斑茶社 (樂道)
資訊:

2018-11-13 199 瀏覽
今日係尖咀isquare食完午飯,搵搵附近有冇珍珠奶茶,就搵到呢間花斑茶社。本身都諗住搵下小店唔搵大brand試新野,見有數個好評就試一試。叫左一杯黑糖珍珠烏龍奶茶微糖少冰。先講茶底,烏龍茶陣味唔似平時飲開嘅味,飲落我係覺得有啲人工化嘅感覺,我知烏龍茶有好多品種我亦唔係expert,但呢杯絕對唔係我杯茶。我係覺得唔好飲好怪。講珍珠,佢話係黑糖珍珠,我真係唔太覺有黑糖味。基本上喺香港而家賣緊黑糖珍珠嘅大brand我都飲過,呢個珍珠相對之下真係無黑糖味。再比較唔標榜用黑糖珍珠嘅其他茶舖,佢都唔及格。我一食落口得浸糖味亦唔係特別煙靭,真係食到皺晒眉。杯野茶底怪黑糖珍珠無黑糖味又有假糖味,sorry真係唔及格。同行有兩位友人叫烏龍奶茶同黑糖珍珠抺茶鮮奶,佢地都對烏龍茶底同黑糖珍珠有同樣唔好嘅評價。但佢外觀同包裝係整得唔錯,亦鼓勵客人用環保飲管,呢幾點係值得讚。

黑糖珍珠烏龍奶茶
2018-11-13
5 分鐘 (堂食)