2022-06-01
每個星期放假都會嚟飲茶,點心種類多,食極都唔會厭。例牌必點:流沙包$25.8😍😍😍😍😍食過好多間酒樓嘅流沙包覺得半島嘅流沙包係最好食😋每次一咬開都會有好多奶黃餡流出嚟。而且味道非常之濃,通常我會細細啖咁咬嚟食,怕辣到嘴。燒賣$33.8😍😍😍外形大大粒,咬落雖然啖啖肉、但蝦太小。味到一般!超足料:菜苗餃$29.8😍😍😍😍😍呢一碟做得非常好,每次都保持住水準。皮薄餡多非佢莫屬🤩咬開之後有好大舊新鮮嘅蝦,菜苗份量都好足。每次食呢碟都超滿足,又可以食下菜同時補充蛋白質。蒸牛柏葉$29.8😍😍😍😍牛柏葉爽脆又入味,湯底似雲吞麵嘅湯。份量都幾多。即炸腐皮卷$33.8😍😍😍😍記得限聚令放寬至四人嗰陣去食,炸出嚟個樣好靚,食落都勁脆,而且一份有3條,佢切開咗六舊,熱辣辣,好酥脆,蝦嘅份量都係好足料!但都第二次點嘅時候,賣相有少少縮水,同埋唔係即炸,好明顯係煎,因為食落口感偏韌,吾脆。希望再下次去食,會變返第一次即炸新鮮的水準。第一次點時:第二次點時:潮州粉果$19.8😍😍😍😍同樣都係皮薄餡靚😋入面足料,食落好香口,一啲都唔馬虎!超多汁:豉汁蒸鳳爪😍😍😍😍鳳爪好肥美,大大隻!醬汁都好多!連底下啲花生都索
例牌必點:流沙包$25.8😍😍😍😍😍
燒賣$33.8😍😍😍
外形大大粒,咬落雖然啖啖肉、但蝦太小。味到一般!
超足料:菜苗餃$29.8😍😍😍😍😍
蒸牛柏葉$29.8😍😍😍😍
牛柏葉爽脆又入味,湯底似雲吞麵嘅湯。份量都幾多。
即炸腐皮卷$33.8😍😍😍😍
第一次點時:
第二次點時:
潮州粉果$19.8😍😍😍😍
同樣都係皮薄餡靚😋入面足料,食落好香口,一啲都唔馬虎!
超多汁:豉汁蒸鳳爪😍😍😍😍
鳳爪好肥美,大大隻!醬汁都好多!連底下啲花生都索晒啲汁,好惹味!見到好多枱都叫鮑汁鳳爪,份量更多,可以一試!
CP值高:蜜汁叉燒腸😍😍😍😍😍
真係腸如其名!蜜汁味極濃!叉燒口感偏乾硬,但因為蜜汁味濃,食落好香口!而且唔使咬開淨係肉眼望,已經見到腸入面包咗好多叉燒!平時喺其他酒樓食嘅叉燒腸入面既叉燒口感偏軟而且冇晒叉燒原有的醬汁,肉的顏色都會偏淺色。但半島嘅叉燒就好似啱啱燒出嚟嗰種深暗紅的多汁叉燒!簡直原汁原味😋
每次兩個人黎都點六個點心食,真係抵食又滿足。