2020-09-26 2667 瀏覽
再度相約「辣飯腳」食飯,今次因為時間關係只好揀去食午餐。「天府人家」一直喺我嘅「想去」list入面,今次決定就試下佢。去到11:30am啱啱開門,我哋無預先訂枱,店員小姐好好人,查完預訂表比咗張窗口枱我哋,不過要13:00pm還枱。有個半鐘頭夠晒時間食,鬼叫自己無訂位咩~環境好優雅舒服,好乾淨。我哋係衝住佢哋嘅午市套餐而嚟,叫咗2份套餐大家share食。川麵餐:紅油豬耳片、重慶金錢肚酸辣粉特式一人餐:涼拌海帶、酸菜魚片、生煎醬肉包(2隻)。個炸花生係送嘅,無諗過竟然都係辣㗎!紅油豬耳片同涼拌海帶又爽脆又勁辣,食得好過癮。重慶金錢肚酸辣粉嘅牛肚靱咗啲,小失望;但個湯同粉係好味嘅。不過真係低估咗呢度嘅辣度,食食下我哋倆個仲齊齊開始流眼淚水!愈食愈辣,最終頂唔順都係要叫返2罐汽水解解辣。好在我哋叫咗個酸菜魚片係唔辣嘅,除左有酸菜同魚片仲有薯粉。魚片好嫩滑,「辣飯腳」本身唔鍾意食魚都接受到,仲大讚話好好味。我哋掛住食粉都忘記咗有個生煎醬肉包,涼咗食都唔差,但無乜特別。臨走前店員小姐好有心,知道我哋第一次嚟唔清楚辣度,叫我哋下次可以叫小辣。仲有好多野想試,要搵日再嚟食下晚飯至得。

環境好優雅舒服,好乾淨。

川麵餐:紅油豬耳片、重慶金錢肚酸辣粉
特式一人餐:涼拌海帶、酸菜魚片、生煎醬肉包(2隻)。

個炸花生係送嘅,無諗過竟然都係辣㗎!
紅油豬耳片同涼拌海帶又爽脆又勁辣,食得好過癮。
炸花生, 紅油豬耳片, 涼拌海帶

重慶金錢肚酸辣粉

酸菜魚片

生煎醬肉包

仲有好多野想試,要搵日再嚟食下晚飯至得。
題外話/補充資料: 注意:記得先打電話去訂位,否則可能白行一趟。如果第一次去,最好叫小辣測試下自己嘅可接受程度先。
2020-09-23
炸花生, 紅油豬耳片, 涼拌海帶