2023-01-28
中環食嘢一向都唔平,食晚餐真係要認真諗下食咩好,見到蘭桂坊新開咗can.teen,原來係第四間分店,地理位置好方便,啱晒白領一族呀,我諗都唔使諗啦直接入去,價錢同質素都有信心🤣一望餐牌就比佢嘅皇牌產品 「皇牌黯然銷魂飯」吸引,係港式回憶呀,睇下有佢有幾銷魂先😆皇牌黯然銷魂飯係軟嫩焦香嘅叉燒,而且仲係肥叉燒,肥而不膩,真係好耐冇食過咁正嘅叉燒,搭煎埋脆邊嘅太陽蛋🍳,仲有蛋汁,加埋秘制醬油,真係不得之了,而且醬油用嚟撈白飯真係一流,真係令我念念不忘😍泰式龍眼冰又係好正,好清甜,仲有粒粒龍眼肉,飲完好想去泰國旅行🧳,新店限定嘅 can.teen 泰式 assemble 系列都有好多選擇,泰式菠蘿海鮮炒飯、泰式雜錦船河、泰式青咖喱雞/雜菜配白飯、泰式濕炒豚肉河粉,鍾意食泰菜就一定要試下另一款招牌去骨海南雞,雞肉好嫩滑,無骨啖啖肉真係好正,當然唔少得海南雞嘅三色醬啦,油飯都做得好,仲有淡淡嘅香茅味,萵筍絲好爽脆,呢個配搭都好夾,今日嘅中湯係南瓜甘筍栗子豬骨湯,真係好足料,而且好香濃,火喉十足,飲完成個人暖笠笠,CP 值極高