2019-09-08 1393 瀏覽
雖然呢個都唔係咩新野,但自己本身未試過鼎泰豐,同朋友係尖沙咀想搵一間可以傾下計同環境舒適既餐廳,行到美麗華廣場,唔想食太多,見又有得飲啖茶,就揀左喺美麗華一期既鼎泰豐。入到去,可能平日緣故所以樓面都唔算多人,唔洗等直接入去。首先黎左蒜香粉皮肉,感覺似食緊輕量蒜版既蒜泥白肉,蒜味無咁重咁辣度勁d,食落肉夠嫩滑又夠惹味,但食完都係會口臭XD小籠包都算細粒,但皮薄多汁,望落小籠包汁佔左小籠包既一半,好在皮唔易穿,相比平時有d餐廳整到好易漏湯,味道唔算特別出色但已經相當唔錯。主菜今次試左兩個炒飯,排骨蛋同蝦仁蛋炒飯。基本上兩款炒飯主要分別係飯面個餸,賣相黎講,蝦仁較吸引,但數量有d少(得幾粒蝦仁),相比排骨炒飯份量非常充足。味道方面我就會揀排骨,食落塊排骨唔會乾,又有濃濃既胡椒味,配個蛋炒飯都夠鑊氣,乾爽得黎又未至於太油,值得推介。另外紹興酒醉雞都要一試,去骨既雞肉夠滑,酒味唔算太濃但岩我haha,唯獨分量唔多,3個人分既過每人只得幾件。總括黎講,食物質素算中上,唔點得多小食既話價錢唔會太貴,係幾個人搵個位食小菜飲啖茶,環境適合傾計既好地方。
蒜香粉皮肉

小籠包