2017-12-06 3354 瀏覽
今晚我們喺大埔中心附近做完嘢之後,行咗大埔超級城嗰邊睇吓有咩食?行到去見到一間「Olive Cafe」嘅門口有好多人排隊等位,心諗應該啲出品係幾好,所以我們都諗著喺度食晚飯!點知喺排隊等緊嗰陣發現,原來店內有好多坐位都無人坐,等就要人客喺出面等位,難度店主想製造好多人客喺外面排隊等位嘅效果?等咗起碼大半個鐘以上先安排到入坐,就算安排咗我們入坐之後,都仲有好多位,但都唔安排其他人客入坐,真係令人摸不著頭腦呀!我們叫咗幾個晚餐分別係:西班牙黑毛豬肉眼扒配法式香草醬嘅肉質都幾鬆化,而且唔會硬實,但味道就唔算好香濃!香煎西冷扒6安士配洋蔥汁都幾夠份量,而且都幾厚身,肉質好鬆軟,肉味亦好濃郁,但脂肪嘅比例就過多,感覺相當肥膩!香橙焗大西洋三文魚配雜菜天使麵係放咗一塊薄薄嘅橙片喺三文魚扒嘅面一齊焗,所以食落嘅感覺好清新,肉質亦好嫩滑,天使麵嘅麵質都幾煙韌,而且唔會過腍!是日餐湯:忌廉湯就不過不失,唔算係好出色!雜菜沙律嘅沙律菜好清甜爽脆,而且清洗得好乾淨衛生!至於龍蝦濃湯係要另加$38,喺落單嗰陣,店員同我們推介話係必食嘅,所以我們就叫咗嚟試吓,湯底都幾香滑濃郁,而且味道都幾鮮味!
肉質亦好嫩滑,天使麵嘅麵質都幾煙韌,而且唔會過腍!
西班牙黑毛豬肉眼扒配法式香草醬
香煎西冷扒6安士配洋蔥汁