2021-11-01 744 瀏覽
到左十月又係大閘蟹嘅季節,之前係屋企食過一次心思思又想食,咁岩見到有團購優惠只需$368,諗住都幾抵,加上套餐包7道粵菜同20款點心任點,就打去問下先買卷 (卷需另加每位$20茶芥同埋加一服務費)變相去到每人頭需另加$58,不過都比餐廳本身價錢平,4位以上仲送紅/白酒一支,不過當日佢話冇哂,就比左支氣泡酒我地。當日我地卜左6點(因為卜位個陣佢得6/8點比我簡,我地早左十分鐘到佢地都未開門,咁就等左陣先入左去,一去到佢會先上左7道粵菜嘅其中一部分,之後再上大閘蟹,咁第一轉就系1隻乸其他全部都係公,膏吾算好多,仲要7隻公入面有兩隻係吾新鮮嘅🤢到第二轉嘅再上都系全公,呢次有好小小嘅,相比第一轉係多左少少膏,不過都係一般,到想再食嘅時候有問佢可吾可以要兩隻乸,部長:下,冇嫁喎,廚房有咩就咩嫁啦🙄ok fine~唔緊要,咪食下點心囉~順帶一提,蟹佢地係會蒸好哂一盤拎出黎再用布蓋住,我明咁樣係可以上菜上快啲,但係我地由第一輪食嘅蟹已經係暖而唔係熱,放耐小小腥味就會出黎(因為6點呢個時間得6-8枱)所以蟹消耗時間較長同埋食黎食去都係公就係咁解😑7:15左右開始有7-8成台坐滿,乸就開始出黎,我地當然

7:15左右開始有7-8成台坐滿,乸就開始出黎,我地當然係即刻嗌反幾隻啦!呢轉係我地食左個幾鐘第一次食到熱辣辣嘅蟹(出煙嫁)但前面已經食左好多公,所以都吾係食到好多隻,叫做有食到囉...但見佢出完個一盤乸好快又換反一盤公嚕..所以真係無得你簡🙃
食完蟹想再點小小點心食 等左半個鐘都冇黎~可能因為我地8點要交台吾想比我地食啦,同埋last order唔會問您,自己望住個鐘食啦!

點心:不過不失,我地點左燒賣,鮮蝦菜苗餃,金錢肚,鳳爪,肚雞 (一般正常)

涼拌:青瓜,木耳(兩個都好食)

燒味: 叉燒,燒鵝,燒腩仔(燒鵝好肥,燒腩仔好乾,叉燒夠林不過個汁有啲燶)

成餐飯我覺得最好食係椒鹽豆腐。

總括,食過一次就夠。

題外話:卜位個陣佢不停話好多人卜左台,仲想叫我提早15分鐘離台,但明明我買卷寫明120分鐘,好彩我冇聽佢講同埋個日眼見係好多空台,所以唔知佢點解要咁講🤣