2018-08-23
平時行開荃灣,無論午飯或晚飯時間,見到餐廳外總係會有人排隊,次次想試都因為要等位而打消左念頭。今日掛住3號風球,又咁岩約左朋友係荃灣,諗住打風會唔會少人呢,就駁一駁啦。8點鐘到達餐廳,竟然冇人係外面等位呀!但閒日來說,餐廳都坐左8成滿,都算幾多人幫襯。同朋友被安排左坐bar 枱,一入到去都好快就倒茶同埋比menu 我地睇。睇個menu d 魚生丼好吸引,價錢就有平有貴,迷你丼既價錢就平民化d,睇相又真係好似放到成座山咁高咁,當然就同朋友一人揀一個爆丼再叫左兩個小食。魚生丼會跟一碗味噌湯,如果唔飲就可以揀加$5飲汽水。我地就揀左味噌湯。味噌湯個味都幾好,唔會太淡又唔會太濃,最怕就係飲到好咸既味噌湯,好彩呢個啱啱好,仲有豆卜,豆腐同海藻係入面。主食黎啦,落單後太概等左10分鐘左右。粒粒魚生丼$78,有三文魚,吞拿魚,希靈魚,玉子,青瓜粒粒,再加上飛魚子,份量都好多,魚生都生鮮,玉子甜甜地,個飯仲係暖暖地,米飯的軟硬度都適中,軟軟黏黏的珍珠米。極上魚生丼$158,有小小海膽係面,有帶子,三文魚腩,兩隻大牡丹蝦,仲有油魽魚。食海膽同蝦就最能易分辨出佢生唔生鮮,海膽鮮甜唔太腥,新鮮!蝦肉都唔會臭