2017-10-02
勁鍾意食片皮鴨嘅我 ,一聽到任何酒樓有片皮鴨賣,就會撲過去試下正唔正! 今日都唔例外 ,原來西九龍中心煌府呢度有片皮鴨食㗎,仲好近我屋企添, 唔係話唔去試下話(≧∇≦) 位於西九龍中心9樓的煌府婚宴, 原來地方好大,而且裝修好靚果然係婚宴專門店! 一坐低就立即攞個餐牌出嚟,睇下係咪真係有片皮鴨食先! 原來這裏做緊4選1優惠, 可以以特惠的價錢選擇片皮鴨或者清蒸一條石斑仔或者鹽焗雞……我當然二話不說就選擇了片皮鴨啦! 其他片皮鴨之外我還選擇了晚餐嗎寶晚餐孖寶包括了半隻燒脆皮雞和一份上湯龍蝦焗伊麵, 不過我再加咗30蚊轉芝士焗,因為老公鍾意食芝士焗,覺得好味啲,加30蚊都ok啦! 先來的脆皮燒雞賣相幾靚喎! 堅係可以睇到個皮燒到好薄好脆咁, 而且個顏色亦都非常之紅卜卜好有醬油feel! 套餐原來係半隻嘅份量,兩個人食就啱啱好喇, 唔使驚會浪費咗! 果然食嘅時候會聽卡刷一聲, 燒雞塊皮好似薯片咁脆呀!正到呢! 而且夠曬醬油味 ,完全唔使點醬汁都已經好夠味! 至於雞肉的肉質都夠嫩滑! 到我期待已久嘅片皮鴨出場喇! 食片皮鴨就唔係淨係食鴨皮,一定要埋其他配套先算完整。 例如有一個蒸籠蒸好
例如有一個蒸籠蒸好熱辣辣嘅包皮,同青翠的菜例如青瓜用來解下油膩感啦! 仲有最最最緊要就係個醬! 我超鍾意點好多勁多醬,令到成個鴨好甜好sweet 咁食!
呢度個片皮鴨切得夠曬薄,帶少少肉,令到個皮有少少質感先係最fit!仲聽講係即叫即片架! 而且這個包皮還是熱辣辣地端出來, 在拿拿林放曬啲配料落去, 又熱又軟的皮包包住脆卜卜的鴨皮和爽脆的青瓜,yeah,三重口感又有鴨肉香又有醬油甜,超超超好味呀!
香港而家好少酒樓能夠食到好食嘅片皮鴨了,唔係有毛就係啲鴨皮一早片好曬,根本唔夠脆仲變左韌添!想要塊包皮仲熱更加係難上加難!估唔到煌府呢度完全滿足到我呀!而家只係38蚊就有半隻!可以密密來食啦!
最後加芝士焗龍蝦伊麵都非常之靚仔呀! 啲芝士汁多到滿瀉咁制! 而且足足有一隻龍蝦嘅分量, 我同老公仔每人可以食到半隻唔使爭!(≧∇≦)
而且啲龍蝦非常之新鮮,食落去真係爽口好彈牙勁鮮甜!而且成個龍蝦由鉗到腳仔都好細心咁幫我哋卜開曬 , 食嘅時候只需要將龍蝦殼輕輕拆開就可享受到啖啖肉了!
個龍蝦伊麵超多芝士,每一條都可以掛滿芝士汁,真係無得輸呀! 芝士味香濃而且勁creamy 伊麵的軟硬度亦都恰到好處!
估唔到驚喜真係一浪接一浪 ,最後仲送埋非常清甜嘅桂花糕畀我哋做甜品!