「salamat」呢個外文字原來翻譯起來即係感謝o既意思,佢係間唔大o既餐廳,一角為open kitchen,繁忙時間見住廚師們埋首工作,餐檯o個邊一面有住貓貓造型燈飾,另外兩邊有雙向玻璃窗,採光度十足,雖然正午時份可能會有少少熱。一坐低,侍應哥哥見我地又袋又盛,俾o左個藤籃我地裝o野,非常貼心。午餐先有一個daily soup,侍應哥哥介紹今日呢個係甘筍薑忌廉湯。橙與白o既衝擊中顯露高雅o既雲石pattern,會品嚐到甘筍清甜o既味道,加一點兒唔過火o既薑o既辣度。黑松露忌廉汁吉列雞柳&野菌意大利飯($72,午餐平日無加一) o既雞肉去晒皮,risotto o既飯粒偏硬身,蘸上非常濃厚o既忌廉醬汁。黑松露自然散發住淡淡o既獨特氣息,連同瀋上o左大量芝士碎,口感豐盛。香燒美國肯瓊香料豬肉眼扒配燒菠蘿&雜菜沙律($88) 真係救命,超犯規,塊扒厚到……我諗有3-4 cm!原來豬扒都有肉眼部位,佢外面燒得甘香惹味,一切開,裡面雖然厚身,但唔都會唔熟或者過熟,好考廚師功架,同埋好難得成舊o野咁厚都醃得咁入味,呢個真係幾surprised,讚!餐飲除o左檸茶檸水仲有中國同日本茶——食西餐配中國

甘筍薑忌廉湯

黑松露忌廉汁吉列雞柳&野菌意大利飯 ($72)
黑松露忌廉汁吉列雞柳&野菌意大利飯
黑松露忌廉汁吉列雞柳&野菌意大利飯

香燒美國肯瓊香料豬肉眼扒配燒菠蘿&雜菜沙律 ($88)
香燒美國肯瓊香料豬肉眼扒配燒菠蘿&雜菜沙律

餐飲除o左檸茶檸水仲有中國同日本茶——食西餐配中國茶係咩玩法?即管試下。嗌o左一杯玄米茶,一杯鐵觀音。雖然從招紙無辦法睇到係邊個品牌,但個茶包非常之精緻,應該都係靚o野。三角立體設計,裡面裝住多片原片茶葉,加水沖多杯都仲得。
鐵觀音
玄米茶
3 分鐘 (堂食)
甘筍薑忌廉湯
黑松露忌廉汁吉列雞柳&野菌意大利飯 ($72)
香燒美國肯瓊香料豬肉眼扒配燒菠蘿&雜菜沙律 ($88)
鐵觀音
玄米茶