2016-06-07 1992 瀏覽
同朋友游完水,做完運動,當然要醫肚。走到大坑,左諗右諗,都諗唔到食乜好,眼見一間又一間夠鐘閂門。行到潮民,受到熱情款代,誠意邀請我地入去試下佢地新研發既雞煲喎。咦~個雞煲堅係特別。平時只見一大堆芹菜,洋葱,大葱咁。但今次見到既係青椒同埋青瓜,新奇!青瓜同濃味既雞煲做出奇咁夾。汁味香濃,只點小辣,但威力都唔弱,麻辣味都幾平均。雞呢就切得太大件啦,大家都覺得有少少難處理。好,加湯變身火鍋,值得一提係佢用既湯唔係清湯,係有色煲過既上湯嚟,仲有好多花椒喺入面添。所以出到嚟效果唔會好明顯淡左,保持到一定既雞煲濃味。嚮鈴質素唔太突出,吸湯汁後焾得好快,咬落有少少韌,唔易斷開。墨魚滑就勁,賣相已經好好,成球雪糕咁嚟。墨魚滑堅有好濃墨魚味,超級彈牙,我相信真係可以打乒乓波果隻。呢個豚腩片又係頂呱呱。由於同行友唔食牛局住點豬肉,但真係無後悔。厚度大約係平時手切肥牛兩倍咁上下啦,少少厚身。食落口感好好,佢又有少少肥,有返啲香口。配埋雞煲個味真係好掂。餃我地點左好幾種。愛心餃其實係韮菜豬肉,雖然無乜湯汁,但真材實料,韮菜超鮮嫩。豆苗帶子餃用既係溫室豆苗,有少少失望,但佢唔老亦無草青味,其實都幾正。鹹蛋蝦雲吞
同朋友游完水,做完運動,當然要醫肚。

咦~個雞煲堅係特別。平時只見一大堆芹菜,洋葱,大葱咁。

但今次見到既係青椒同埋青瓜,新奇!

青瓜同濃味既雞煲做出奇咁夾。

汁味香濃,只點小辣,但威力都唔弱,麻辣味都幾平均。

雞呢就切得太大件啦,大家都覺得有少少難處理。

所以出到嚟效果唔會好明顯淡左,保持到一定既雞煲濃味。

墨魚滑就勁,賣相已經好好,成球雪糕咁嚟。

呢個豚腩片又係頂呱呱。

由於同行友唔食牛局住點豬肉,但真係無後悔。

厚度大約係平時手切肥牛兩倍咁上下啦,少少厚身。

食落口感好好,佢又有少少肥,有返啲香口。

配埋雞煲個味真係好掂。
餃我地點左好幾種。

鹹蛋蝦雲吞,呢個真係幾特別,食落入面起晒沙,好香鹹蛋黃味。

呢度啲餃隻隻都漲卜卜,又新鮮包出嚟,感覺唯一美中不足係一客有5粒,實在難分。
雖然有一位同行友人唔食牛肉,但佢都好為我地設想。

老細非常咁推介呢度既牛肉,但我地又真係食唔晒成碟。

就戲言話不如切兩塊嚟試下,好食就下次拉隊牛魔王嚟食啦。

點知老細聽到真係二話不說走去廚整左呢碟野出嚟。

其實我地又唔係搲野食,成餐都有傾有講交流下飲食心得咁。

講返個牛肉先,有兩種,左邊係高級本地手切,右邊係普通少少既本地手切。

左邊個牛味較重,有咬口,慢慢咬落會有啲油香滲出嚟。

右邊果個就焾身啲,同樣係重牛味。

其實兩個都好味,有得揀都係兩個叫晒會好啲。

有時出街食飯,服務同誠意真係好緊要。

全餐由佢超熱情咁招呼入去,到推介有乜好食,繼而再逐樣野問我地意見,交流下佢啲食物有乜特別之處。

簡單一個火鍋,有心都可以做得好互動。

食餐飯,食物當然要好味,但心情都好緊要,令食客可以開開心心食完餐飯,咁先有番頭客。