2020-10-13
今日打8号風球, 去飲早茶, 叫咗幾碟点心,一碟打漏單, 另一碟蒸鯪魚球, 9:33落單, 10:10 先到. 埋單叫收銀俾張單睇睇, 佢話今日打風, 雖然今日係平日, 但價錢要當星期日咁計. 佢話因為我要睇單, 所以話俾我聽. 咁即是話如果唔睇單就唔會講, 門口又無通告, 坐低落單又無通知, 呢種生意手法不敢恭維. 其實打風收貴D係正常, 大家都明白, 只係需要預先通知, 不是蒙混過關, 要明碼實價, 不要令人感覺受騙.另外員工衛生標準必需改善, 眼見一位深紅衫女經理不小心跌了隻碟落地下, 佢隨手執返起, 用手抹吓碟面又放回原處, 毫不衛生, 十分嚇人, 疫情之下仍然如此, 此位女經理真欠缺公德及不負責任. 所以大家緊記出外用饍時, 一定要洗乾淨所有器皿.其實之前都經常都有幫襯呢間酒樓, 近排已覺得食物質素及服務越來越差, 今次之後真係短期內都唔會再黎, 始終附近都仲有其它選擇.