2014-04-14 1382 瀏覽
前幾日同女朋友揸車經開大坑,見到潮民五週年埋單有8折。咁緊係入去試啦。睇雜誌介紹過咁多次,又無食過呢間,係門口睇個menu, D野食有D都幾特別。經理介紹我地點個蕃茄湯底,黎到見到D色,同香味都好似好足料,一試淡湯,湯底濃郁,鮮甜,蕃茄果浸酸酸甜甜,應該好開胃 。點咗頂級本地肥牛脊,冧身肉地,牛肉味我俾10分!羊片,經理同我地講淥5-6秒就食得,我地跟住做,好有羊味 好滑個口感!女朋友都話呢個口令人驚喜,未食過既朋友一定要試下。仲有牛丸, 煙煙韌韌,有2種味道係口腔,第一係牛丸既肉味,第二係蕃茄湯底既味,呢個湯底真係不得不試喇,叫左呢個千其唔好點其他醬料,因為已經好夠味。我地仲叫左碟芝士餃子,裏面啲芝士起絲!好似張個 pizza 返轉變咗餃子咁,好食!而金菇同白菜苗,因為個湯底夠濃,加上新鮮,女朋友一向唔食鐘意食菜,但都keep住挾。第一次有8折 ,又好味,下次會再來!

2014-04-11
  • 蕃茄湯底