2015-05-17
好耐無出街試好味野!這間The Point, 在IG、雜誌都成日見到介紹, 想試好耐!而且小妹都係好喜歡食pizza的 星期六的下午2:30, 餐廳幾乎滿座的, 剛好有檯就快埋單, 就有得坐二人檯~main menu 就一頁紙, pizza 為主, 有幾款pasta, 仲有湯, 沙律同小食。 簡單得來好幾樣都想試, 雖然胃納可以唔算細但pizza 就2個人點都真係食到一款...salad bar 有大同細分別係$68同$48, 兔子小妹當然就吃個大的。 其實有得自己出去揀, 不過因為我地坐戈張檯出入唔方便... 店員都好細心話可以由佢地代勞, 又問定我地有無咩特別唔食。 於是就由店員幫我地組合了個沙律。面頭好大堆菜~ 裡面好豐富架 -- 有蕃茄、茄子、南瓜、青瓜粒、磨菇、松子... 配沙律醋唔heavy~ 最鍾意個南瓜好香好軟質地似paste, 推介!pizza 呢, 雖然小妹喜歡Margherita, 不過見到Trifolata 幾得意就試下~ 配料係野菌、焦糖洋蔥、溫泉蛋、mozzarella cheese、bechamel sauce, 9吋pizza 一般正常食量的話兩個人食
main menu 就一頁紙, pizza 為主, 有幾款pasta, 仲有湯, 沙律同小食。 簡單得來好幾樣都想試, 雖然胃納可以唔算細但pizza 就2個人點都真係食到一款... salad bar 有大同細分別係$68同$48, 兔子小妹當然就吃個大的。 其實有得自己出去揀, 不過因為我地坐戈張檯出入唔方便... 店員都好細心話可以由佢地代勞, 又問定我地有無咩特別唔食。 於是就由店員幫我地組合了個沙律。面頭好大堆菜~ 裡面好豐富架 -- 有蕃茄、茄子、南瓜、青瓜粒、磨菇、松子... 配沙律醋唔heavy~ 最鍾意個南瓜好香好軟質地似paste, 推介! pizza 呢, 雖然小妹喜歡Margherita, 不過見到Trifolata 幾得意就試下~ 配料係野菌、焦糖洋蔥、溫泉蛋、mozzarella cheese、bechamel sauce, 9吋pizza 一般正常食量的話兩個人食應該都無咩問題 (見到其他食客都會兩個人食一個pizza 仲有叫其他野食)。 個pizza 底唔係好薄戈種, 比較煙韌, 邊位好脆但太闊。我地篤開隻溫泉蛋先分pizza食, 有埋蛋漿係特別香同好味, 焦糖洋蔥因為烹煮過唔辣亦無左戈陣好勁的味(食完個口都唔會勁大陣味!) 小妹第一次試e種口味的pizza 係幾特別
題外話/補充資料:
下午3點打後已經好多位, 如果時間許何等得到可以來食tea 就唔怕要等位~