好耐無出街試好味野!這間The Point, 在IG、雜誌都成日見到介紹, 想試好耐!而且小妹都係好喜歡食pizza的 星期六的下午2:30, 餐廳幾乎滿座的, 剛好有檯就快埋單, 就有得坐二人檯~main menu 就一頁紙, pizza 為主, 有幾款pasta, 仲有湯, 沙律同小食。 簡單得來好幾樣都想試, 雖然胃納可以唔算細但pizza 就2個人點都真係食到一款...salad bar 有大同細分別係$68同$48, 兔子小妹當然就吃個大的。 其實有得自己出去揀, 不過因為我地坐戈張檯出入唔方便... 店員都好細心話可以由佢地代勞, 又問定我地有無咩特別唔食。 於是就由店員幫我地組合了個沙律。面頭好大堆菜~ 裡面好豐富架 -- 有蕃茄、茄子、南瓜、青瓜粒、磨菇、松子... 配沙律醋唔heavy~ 最鍾意個南瓜好香好軟質地似paste, 推介!pizza 呢, 雖然小妹喜歡Margherita, 不過見到Trifolata 幾得意就試下~ 配料係野菌、焦糖洋蔥、溫泉蛋、mozzarella cheese、bechamel sauce, 9吋pizza 一般正常食量的話兩個人食

pizza 呢, 雖然小妹喜歡Margherita, 不過見到Trifolata 幾得意就試下~ 配料係野菌、焦糖洋蔥、溫泉蛋、mozzarella cheese、bechamel sauce, 9吋pizza 一般正常食量的話兩個人食應該都無咩問題 (見到其他食客都會兩個人食一個pizza 仲有叫其他野食)。 個pizza 底唔係好薄戈種, 比較煙韌, 邊位好脆但太闊。我地篤開隻溫泉蛋先分pizza食, 有埋蛋漿係特別香同好味, 焦糖洋蔥因為烹煮過唔辣亦無左戈陣好勁的味(食完個口都唔會勁大陣味!) 小妹第一次試e種口味的pizza 係幾特別

Trifolata
薯條上到檯唔係話好似即炸出來戈種好熱, 會形容為"熱熱地"啦, 芝士份量剛好唔會太漏因為薯仔本身都夠飽肚感啦, 碗底有Hollandaise sauce好味! 薯條質地係偏軟身腍腍地,小妹鍾意食腍薯條就好對口味~
荷蘭醬芝士薯條
見過IG有圖話有甜的pizza, 就揀左個香蕉, 無留意size係幾吋係細過鹹食戈d 9吋。
都係同一種餅底, 有棉花糖就好似替代芝士黏黏地個效果, 配雲呢嗱雪糕, 朱古力醬。先係個雲呢嗱雪糕好甜但又完全無雲呢嗱香味, 個朱古力醬又係甜字仲有陣怪味好似, 而且有埋棉花糖成件事甜到無譜, 唔好味得來配埋個pizza底超飽,作為餐後甜品直頭係頂肚啦... 而且雪糕會加快個pizza 變凍, 個餅就更唔好食。 dessert pizza真係完全唔識欣賞.. 個人感覺好伏, 建議試其他甜品囉... 又或者至少4個人或以上先好叫每人試少少...
Banana & Roasted Marshmallow Pizza
整體由店面裝修、服務、食物製作、味道都可算係充滿誠意, 各人對pizza 餅底都有唔同喜好,但小妹比較喜歡薄身pizza, 如果講到想食pizza未必會返來再試~ 不過沙律就堅推介!!
題外話/補充資料: 下午3點打後已經好多位, 如果時間許何等得到可以來食tea 就唔怕要等位~
2015-05-16
3 分鐘 (堂食)
Trifolata
荷蘭醬芝士薯條