2021-03-01
NOC Coffee Co. @ Whampoa - Large cafe nearby pier with 90 mins dining time⁉️成日都聽到NOC哩個大名 今日終於有機會去黃埔分店試一試佢啲野食同咖啡!黃埔分店雖然比起香港島嘅分店較大 但係就相對上冇將軍澳分店咁闊落 亦唔能夠直接望到海景只係位置比較近碼頭!不出所料 去到已經人喺門口排緊隊 但係人數都唔算多所以等咗大約15分鐘就有位!純白色簡約風嘅裝修配合畫同植物作點綴 仲有落地玻璃設計 自然光穿透餐廳內部 只係檯比較矮 如果張枱高返少少就會更為舒適啦!入去之前已經講到明得個90分鐘用餐時間 雖然比較趕 但係上菜時間都唔算耐 唔會話食得好急 職員亦會喺剩返15分鐘嘅時候作出提醒 所以我覺得可以接受啦👍🏻·Scrambled crab toast $128(Egg white, crabmeat, baby spinach, avocado, sourdough toast)食下有少少似賽螃蟹 食食吓先發覺原來係炒蛋白中有淡淡蟹肉 配合口感細滑嘅菠菜幼苗同新鮮嘅牛油果一齊進食 好有層次 係一個好新鮮嘅組合!反而係個包
·Scrambled crab toast $128
食下有少少似賽螃蟹 食食吓先發覺原來係炒蛋白中有淡淡蟹肉 配合口感細滑嘅菠菜幼苗同新鮮嘅牛油果一齊進食 好有層次 係一個好新鮮嘅組合!反而係個包 雖然有烤過/加熱過 但係就偏硬同唔夠脆口🙌🏻overall都好特別 值得推介!
·Smoked salmon toast $118
(Smoked salmon, guacamole, dill, baby spinach, pickled red onion, sourdough toast)
餐廳採用嘅依三文魚非常有質素而且份量多 舖滿成塊toast 比起其他Cafe我覺得呢度煙三文魚更為色澤鮮明口感肥美豐滿脂肪條紋清楚俐落 亦唔會過鹹 保留原來嘅肉質鮮味!配合蒔蘿、牛油果同洋蔥一齊食就冇咁膩口同冇咁有罪惡感👍🏻
·All day breakfast $148
(Sausage, bacon, portobello, cherry tomatoes potato gratin, asparagus, scrambled, sunny-side up or poached egg, guacamole on a mini baguette)
甘筍鮮甜爽脆可惜只得一條 大啡菇亦非常多汁 車厘茄多汁但偏酸🙌🏻芝士薯餅最經驗 食落似啱啱焗好而且有適量嘅芝士混合薯蓉 口感豐富👏🏻反而個滑蛋有失水準 有少少overcook嘅情況🙌🏻香腸同煙肉都煎得香脆 都補救到滑蛋overcook嘅問題嘅👍🏻
·Flat White (L) $45
冇諗過$45可以咁有份量 完全係平時飲嘅flat white嘅double!好誇張!雖然拉花冇乜驚喜 但係味道就好有驚喜啦👏🏻飲落好nutty 而且口感絲滑 唔會有苦澀味 下次二訪嘅話都會再嗌👍🏻
·Mocha $45
·Dirty $40
呢兩杯係朋友叫嘅 望落賣相都唔錯 佢地都好滿意!
#𝙛𝙚𝙞𝙜𝙡𝙤𝙧_𝙚𝙖𝙩
📍 NOC Coffee Co. (紅磡)
紅磡黃埔天地百合苑商場(第9期)地下G42號舖