2023-04-01 32 瀏覽
之前見到雜誌介紹,啲Panini好似好好食,咁特登走過來試吓,點知原來舖頭星期日係閂門嘅,唯有失望咁帶着空肚而回。今次特登上店舖嘅社交平台check咗開門時間,星期六一早過嚟。沿途發現呢區多咗好多小店,人流亦多咗好多。A bowl of 位置相對冇咁方便,但要食好嘢仲係要付出嘅!入到去嘅時候,見到雪櫃空空如也,店主解釋原來喺舖頭做緊盤點,所以只能夠提供一款湯 (大蒜薯仔),Panini只有烤豬同埋意式熟火腿。大蒜我不嬲麻麻哋。,所以同蝦子餅只係叫咗一份湯,每款三文治各一。湯飲得出係真材實料,不過個人口味原因我就唔多comment 。Panini 可以用驚喜來形容。用料新鮮之餘,火腿更加係店主即場切出嚟,味道分外香,至於麵包本身,focaccia 係店主親手自製,外脆內軟,加上恰到好處嘅意大利香草同埋橄欖油味道,我到而家仲回味緊。店主仲好Nice咁,每人俾咗一杯白牡丹茶我哋,估唔到中國茶同Panini可以咁夾!溫馨提示,準備嚟食嘢嘅朋友,呢度嘅食物係店主即叫即做,所以時間可能會耐少少,但睇住店主慢慢預備食物,都係一種享受。下次嚟之前會打電話問吓店主,嗰日嘅湯係乜嘢,聽聞呢度嘅蕃茄湯好好味

下次嚟之前會打電話問吓店主,嗰日嘅湯係乜嘢,聽聞呢度嘅蕃茄湯好好味,希望下次有機會試吓……

睇返店舖嘅名稱,可能店主一開始希望主打湯,但係呢度嘅 focaccia 實在做得太出色!個人覺得,好味嘅西湯,或者用料靚嘅三文治唔少地方都有,但售賣 panini 而麵包做得咁好,真係第一次食到!

下次見

2023-04-01