2024-07-31
黃埔咁多餐廳,星馬泰嘅菜式係相對較少,有日街坊推介話新開左一間Asian Lab,仲要話水準唔錯,一於試下。呢個brand喺第二個區都聽講過,呢個餐廳嘅廚好似好勁,係來自東南亞,越南嘢泰國嘢同新加坡嘢都做得非常好,唔知邊個鄉下,一於樣樣都試一試,睇下邊個菜式做得好啲。有街坊話粉包好食,吃了扎肉蟹肉蝦米豬肉碎蒸粉包,個蒸粉包感覺好豐滿,而家個皮真心有點越南感覺,呢個近似我小時候係西九龍中心的越式美食嘅回憶。燒豬頸肉伴青木瓜沙律中我覺得燒豬頸肉燒得特別好食,而沙律就好清新,兩樣野加埋剛剛好。非常愛巴生肉骨茶,肉骨茶有勁濃的當歸味,加上川芎等多種藥材,用上嘅係一字骨,唔肥唔瘦,而家咬落去有強烈嘅湯頭香。要試餐廳嘅水準,一定要試馬來炒粿條,鑊氣都算夠,當然可能未必有中式咁好,但料夠足,炒得算好,最愛有勁濃味嘅臘腸。店員推薦話一定要食海鮮喇沙,個人尚算滿意,當然因為外間實在有太多好嘅喇沙,呢個未至於有大驚喜。當然要飲越南滴漏咖啡,都係幾好,當然去峴港返嚟之後飲過蛋咖啡就會覺得滴漏咖啡太普通 ,但以香港普遍越南菜嘅質素,呢個收貨。區內嘅朋友應該都會滿意,要止下癮食東南亞菜,絕對係一個不錯的選擇。