2009-11-06 52 瀏覽
上水成記其實有兩間,另一間位於龍豐花園,位置更好,檯椅更多,中午時間更往往要排出街外.由於另一間收晚上十一時,而此店位處後巷,人流不多,所以一早便收舖.其實兩間出品,定價及種類都是一模一樣.自己一向喜歡食麵,就趁一個放假的下午,以車仔麵做下午茶好了.粗麵配生菜豬腸蘿蔔 : 麵是普通蛋麵,而且是一早淥開少少,方便有客時減少淥麵時間,生菜當然是一般貨色,不過澆上牛腩汁及少許辣汁之後,變得非常冶味.鹵水豬腸並未有完全清理內部肥膏,反而有一朕"酥"味,對我而言是更吸引.店家對蘿蔔的選取,的確有一定心得,每一次食都係咁清甜,而唔係落多多冰糖去煮的成果.埋單廿一蚊,以一碗有水準車仔麵來說,比坊間不少名店好多了,但真係無乜服務可言,不過算啦,食野之麻,人地唔笑又關你事?

其實兩間出品,定價及種類都是一模一樣.