2015-12-17
Baby 的二人世界聖誕節就到啦唔知各位猛男準備好同你嘅對象去食啲乜嘢呢?好多人都會揀食西餐嘅,而我呢就冇諗住去食西餐啊!因為我中意聖誕去食中菜,做節就食pizza , 情人節最好去食泰國野個種人呢。。。鑒於聖誕節呢啲咁浪漫嘅時間我唔會去食西餐,所以我就提早走左去食啊!今次你到旺角朗豪坊食baby cafe .揀咗二人世界套餐,都係$390 左右. 抵啦!!先來頭盤係藜麥海鮮雜菜沙律,近年十分之流行食藜麥纖維高,又高營養,而且本身無咩味道,易配搭其他食材,今次配上海鮮,什菜和醋汁,酸酸may may 特別開胃!接着嘅就係酥皮忌廉湯呢度嘅酥皮忌廉湯望落去好精美,外皮焗得鬆脆,裏面嘅湯熱辣辣,不會太濃,味道剛好!在嚟嘅係黃金焗生蠔,呢個好出色呀!用上新鮮生蠔開箱蛋黃醬焗,焗完之後將醬汁金黃色,裏面嘅蠔唔會太熟剛剛好,又嫩又大隻!主菜嚟咗個鵝肝併牛柳伴薯條鵝肝厚身,外煎得很脆,內部保留住嫩嫩的口感,油份很高,至於牛柳也很嫩不老,但略嫌有點生!配上薯條和薯蓉,看起來很小份的主菜,女生真的吃不完啊!哈哈!套餐不包括甜品,但係食完咁味美嘅食物之後,當然就係想吃點點甜令到整個晚餐更加完滿啦!所以我叫
聖誕節就到啦唔知各位猛男準備好同你嘅對象去食啲乜嘢呢?好多人都會揀食西餐嘅,而我呢就冇諗住去食西餐啊!因為我中意聖誕去食中菜,做節就食pizza , 情人節最好去食泰國野個種人呢。。。 鑒於聖誕節呢啲咁浪漫嘅時間我唔會去食西餐,所以我就提早走左去食啊!今次你到旺角朗豪坊食baby cafe . 揀咗二人世界套餐,都係$390 左右. 抵啦!! 先來頭盤係藜麥海鮮雜菜沙律,近年十分之流行食藜麥纖維高,又高營養,而且本身無咩味道,易配搭其他食材,今次配上海鮮,什菜和醋汁,酸酸may may 特別開胃! 接着嘅就係酥皮忌廉湯呢度嘅酥皮忌廉湯望落去好精美,外皮焗得鬆脆,裏面嘅湯熱辣辣,不會太濃,味道剛好! 在嚟嘅係黃金焗生蠔,呢個好出色呀!用上新鮮生蠔開箱蛋黃醬焗,焗完之後將醬汁金黃色,裏面嘅蠔唔會太熟剛剛好,又嫩又大隻! 主菜嚟咗個鵝肝併牛柳伴薯條 鵝肝厚身,外煎得很脆,內部保留住嫩嫩的口感,油份很高,至於牛柳也很嫩不老,但略嫌有點生!配上薯條和薯蓉,看起來很小份的主菜,女生真的吃不完啊!哈哈! 套餐不包括 甜品,但係食完咁味美嘅食物之後,當然就係想吃點點甜令到整個晚餐更加完滿啦!所以我叫咗個綠茶心太軟。 呢個 甜品好有驚喜,想睇嘅時候已經覺得好靚,廚師好仔細咁樣將水果切得好細,連藍苺都切成一小片,綠茶心太軟望落去已經好吸引,中間流心超正!最怕吃甜品過甜失去本身食材味道,但這個卻唔會太甜反而係帶點清香的綠茶味,配上雲呢拿雪糕,完全符合我嘅心水。 環境闊落舒服,待應生們都很友善靚仔,光是環境已經很吸引,再配合由前菜至 甜品都很穩定的美食,女生們一定會很高興啊!