2021-04-08
是日放假一天,決定去觀塘黎個爲食之旅!首站係觀塘工廈既Bubble Tree,呢度我第一次黎,係一間樓上cafe。呢度除左一般意粉,飯,沙律,三文治,仲有漢堡,小食同少見嘅鐵板拌飯,選擇都幾多。跟餐可以加錢要餐湯,沙律,甜品同飲料。咖啡,鮮奶或朱古力可以選擇大杯或細杯裝熱飲,或凍飲。最特別係可以選擇加味如榛子,焦糖,玉桂,碎曲奇,薄荷,忌廉,棉花糖,而唔洗額外加錢。呢度落單後,等叫號碼自己拎野食埋位,餐具水杯自助,所以唔收加一。瘋狂芝士日本飛驒牛漢堡配炸薯條及沙律 $98漢堡系列有七款。瘋狂芝士日本飛驒牛漢堡好吸引,見到唔洗諗,即試。個漢堡超大個,嗰兩塊包食哂都幾係野,上面嗰塊包原來印左餐廳個logo。麵包好鬆軟,不過唔係香脆個d。包下面係所謂既瘋狂芝士同漢堡扒。瘋狂芝士應該就係個d熱溶芝士,呢款芝士我又真係好似無食過,唔會過鹹而令個包唔會太乾。由於塊包實在太大,顯得塊扒細。塊日本飛驒牛漢堡雖然全熟,不過外皮少脆而唔會太乾,牛味都幾好而感覺唔太肥。再下面就係唔少新鮮生菜,蕃茄片同青瓜片,加左沙律醬調味。由於個包實在係太大,所以我地又係用刀叉逐層食。好少我地係會食唔哂個包,而呢個真係例外
瘋狂芝士日本飛驒牛漢堡配炸薯條及沙律 $98
塊日本飛驒牛漢堡雖然全熟,不過外皮少脆而唔會太乾,牛味都幾好而感覺唔太肥。再下面就係唔少新鮮生菜,蕃茄片同青瓜片,加左沙律醬調味。由於個包實在係太大,所以我地又係用刀叉逐層食。好少我地係會食唔哂個包,而呢個真係例外!薯條新鮮炸起,都合格,跟餐附上茄汁一包同細兜一個。沙律菜,加上青瓜片同車厘茄都幾新鮮,加左甜黑醋調味。
日本飛驒牛漢堡滑蛋蓋鐵板拌飯連飲品及餐湯 $85
鐵板拌飯第二度少d有得食,呢度有六款,不如試下。仲可以加配料如滑蛋蓋,芝士,吉列豬扒,大啡菇。原本想試豬手,點知冇哂,所以又試下日本飛驒牛漢堡先。鐵板拌飯原來即係蛋包飯。首先試下塊日本飛驒牛漢堡先,同以上漢堡一樣,雖然全熟,不過外皮少脆而唔會太乾,牛味都幾好而感覺唔太肥,最正係上面嗰d脆蒜同半融芝士絲,增添味道同口感。
滑蛋蓋份量都幾好,算幾滑,加埋個少辣嘅黑椒汁,撈飯正。包飯係白飯再加小量紅糙米。伴碟仲有少少車厘茄同粟米粒。如果個鐵板係熱嘅會更好。
紫薯湯(跟餐)
鐵板拌飯包餐湯,紫薯湯係三個湯之中最特別,另外嗰兩個係南瓜同番茄甘荀,所以要點紫薯湯黎試下。碗湯都幾大碗,紫薯味好濃,質感好滑,完全唔甜,好飲喎。面頭仲灑上d香草,好有誠意嘅餐湯。
凍玉桂朱古力 (跟餐+$10)
鐵板拌飯包飲品,加錢升級要左朱古力。凍玉桂朱古力好大杯,寫明16安士。基本上係牛奶朱古力加少少玉桂味,上面灑上朱古力粉。杯朱古力好滑,玉桂味適當,令到杯飲料好香,如果朱古力味再濃d會更好。
朱古力心太軟配雪糕 (跟餐+$25)
見到甜品只需要加$25,又點可以唔嗌呢?原本想食窩夫,點知冇貨,所以叫朱古力心太軟配雪糕。$25有心太軟食真係抵到爛。朱古力蛋糕外厚內流心,超濃朱古力味,配雲尼拿雪糕同香滑忌廉食,一冷一熱,正!餐廳仲細心加上薄荷葉同朱古力醬裝飾下碟甜品。
食左咁多野人均都只係$109,好抵。值得一提係櫃枱服務員超有禮貌,服務態度超好。呢度座位都舒適,仲體貼寫左wifi密碼俾人任用。下次可以再幫襯。