2024-08-26 87 瀏覽
星期日,最適合chill 下,行左去上環,依個充滿特式小店既地方,搵到一間好有Cyber feel 既餐廳。餐廳既雙人套餐只需$99,包括兩個自選飲品,可以選擇手工啤酒,還有一個12吋的手工Pizza。我就揀左一個手工Pizza - Wild Mushrooms and Truffles 。Pizza即叫即整,好新鮮。Pizza的外皮鬆化,外脆內軟。餡料的份量非常豐富,熱辣辣,仲有拉絲效果架。飲品方面,我自己點了一杯較Fruity的Peach Wheat,這款啤酒甜甜的,入口容易,苦度IBU為3,酒精度ABV為4.5%,原麥汁濃度OG為14.0°P,非常適合喜歡清新口感的人。我的朋友則選擇了較Hoppy的Star Boy IPA - 星仔。這是一款三倍渾濁乾投IPA,精選了四款美式果香型啤酒花,包括Citra、El Dorado、Idaho 7和Strata,帶來多層次的果香風味。入口時能感受到荔枝、百香果、芒果、雲呢拿和柑橘的味道,酒精度為7.0%,苦度IBU為40,原麥汁濃度OG為17.0°P,味道較為苦一啲。我哋再加左一個小食 - Tempura Squids 。炸得好香脆可口,

我哋再加左一個小食 - Tempura Squids 。
炸得好香脆可口,調味出色,分量也相當多,搭配啤酒享用,真係好夾。

店員還介紹說,店內的啤酒不經過濾,保留了活性酵母,品質可以與draft beer相提並論。這些啤酒還可以零售,購買六罐或二十四罐都有優惠,我也買了幾罐回家,準備和朋友一起開派對。我一定會再encore 架!
下午茶
  • Peach Wheat
  • Wild Mushrooms and Truffles  Pizza
  • Star Boy IPA
  • Tempura Squids