2019-08-28
又係開Sem既日子la, 所以我同朋友決定吃一餐好既開Sem飯,好好獎勵一下自己。餐廳位於紅磡海旁,從紅磡地鐵站行過去大約要十分鐘,個人覺得有小小遠。餐廳既裝修以海藍色為主調,再配搭舒適既枱櫈,比人一種既舒適又不失優雅既感覺。我地去到果日被安排坐係落地大玻璃隔離,可以一邊吃lunch一邊欣賞海景,所以餐廳環境真係無得彈,令人心曠神怡。而餐廳侍應既服務態度亦非常好,見到我地黎到果陣身水身汗,就即刻倒左兩杯凍水比我地降温,吃飯全程亦冇比我地個水杯空過,亦會主動介紹每一度菜品,好貼心,值得一讚。菜品既表現亦同樣超水準發揮,我同朋友一人叫左一個business set,一個set裏面有8個items,包括餐包、南瓜忌廉湯、香橙沙律、牛排及烤蔬菜、蕃茄芝士意大利麵、兩款甜品同一杯Daily Drink。餐包表現出色,香脆可口既外皮同鬆軟既内層完美配合,再加上適中既牛油,好吃。南瓜忌廉湯表現不過不失,南瓜味偏重,忌廉味較淡。香橙沙律則有額外既驚喜,甜酸既沙律汁非常特別,令人回味無窮。作為主菜既牛排亦冇令我失望,五成熟既牛排十分鮮嫩,肉汁亦被完美鎖住,作為配菜既烤蔬菜表現亦冇得彈,鮮嫩多汁,可以完美
餐包
南瓜忌廉湯表現不過不失,南瓜味偏重,忌廉味較淡。
南瓜忌廉湯
香橙沙律
作為主菜既牛排亦冇令我失望,五成熟既牛排十分鮮嫩,肉汁亦被完美鎖住,作為配菜既烤蔬菜表現亦冇得彈,鮮嫩多汁,可以完美中和吃太多肉既油膩感。
五成熟牛排
蕃茄芝士意大利麵味道正常,份量適中,吾會過多,亦可見餐廳用心。
兩款甜品亦能為整個午餐畫上完美句號,特別想提一提紅桑子冰糕,味道十分特別,令人驚豔。
紅桑子冰糕
提拉米蘇
紅桑子冰糕加提拉米蘇
Daily drinks我同朋友分別點左iced latte同hot cappuccino, 味道正常,但係比起其他菜品就冇咩特別,不過可以用黎為甜品解膩。
iced latte
hot cappuccino
總括而言,餐廳表現出色,CP值高,非常值得一試,唯一缺點就係離地鐵站有D遠。