2022-01-09
throwback一下好滿足嘅聖誕大餐💙今次嚟咗萬麗海景Mirage Bar and Restaurant試試佢俾好多人吹捧嘅牛🤟我哋係正日25/12晚食,fix咗一定要食set,頭盤甜品都係固定咗,係main可以三揀一😗價錢係1588 per 2,因為早一個月所以有窗口位坐,都望到下個海㗎🤪😎Seafood on Ice都係有誠意嘅冷盤嚟嘅。有加拿大龍蝦半隻,講實話,鮮係幾鮮嘅,但略嫌佢唔夠甜,好似差咁啲咁🤣不過佢哋都好細心咁幫我哋扑軟咗個榖,所以徒手都食到,啱哂我呢啲懶人👍另外仲有法國生蠔同蜆。生蠔雖然係細size,但好鮮甜,一啲都唔腥,可以唔落檸檬汁都食到🤟蜆就中中挺挺,算肥大嘅,但啲蜆肉跌哂出嚟要逐粒逐粒夾翻上嚟🤣Porcini Mushroom Veloute served with bread好飽嘅一個牛肝菌忌廉湯,面頭威士忌忌廉令成個湯錦上添花,撈埋一齊飲更creamy。飲到尾仲有塊西班牙火腿添,但食落覺得似煙飲多啲🤔麵包一般,乾咗少少,不過熱辣辣上,配湯飲最好。Stockyard Farms Australian Wagyu Flat Iron主食有烤焗火雞胸伴火雞腿丸
Seafood on Ice
主食有烤焗火雞胸伴火雞腿丸子、澳洲和牛牛肩扒同松露配日本蘑菇意大利飯揀。嚟到一心諗住試牛,所以兩份都叫咗牛😅但一上碟就後悔了,咁大塊!?🤫我哋兩份都medium rare,外層稍稍煎脆,但一啲都唔難切,而且入口即溶。薯蓉都高質,好滑好香,比起配薯條冇咁熱氣。牛扒下面仲有菠菜,不過俾啲油掩蓋晒,我都唔係好敢食🤣
不過食mains嘅時候都有段小插曲,食到一半發覺塊牛太生,係紅到切唔開,所以就叫人幫我換咗佢😪其實唔係想呃份新,而係真係生到食唔到🥲但好好哋佢哋都幫我換1/4嚿新嘅,加埋之前食剩嘅少少,再煎番熟啲俾我,呢點都欣賞加分嘅😚
White Chocolate “Snowball”
呢嚿snowball其實係Mousse嚟,圓軲轆嘅shape加埋外面嘅一層椰絲,令到佢好似一個雪球🤣味道同食一般Mousse冇分別,中間會有berries醬流出嚟,都好食嘅👍不過食完塊牛都已經飽哂,所以食咗一半就已經食唔落了😔
整體嚟講,呢個聖誕晚餐普遍係中等水準,但塊牛確實拉高咗個level,加上都有景,所以都滿足