2022-09-27
我同同行朋友都好鍾意食海膽,上網搜尋有什麼海膽嘅美食,見到新蒲崗工廈區有間餐廳名叫海膽仔,餐廳咁大膽叫得呢個名,相信佢哋嘅海膽有一定質素嘅保證,於是就決定過嚟試吓一入到去門口,餐廳裝修非常有日本感覺,亦都有好多時令刺身,新鮮嘅生蠔比顧客選擇,餐廳價錢亦都比較親民✨倍化帶子海膽$98呢個菜式好特別,紫菜包住帶子,裡面仲有好大塊海膽,帶子好厚肉鮮甜,海膽非常飽滿,入口充滿鮮味✨油甘魚刺身$48每一片都好厚切,肉厚鮮味,魚🐟油脂好豐富✨海膽軍艦$58上菜時,紫菜仲好脆,一大片海膽放係壽司面,海膽濃稠感十足,味道甘甜,芳香四溢✨火炙左口魚邊壽司$32火炙過後,左口魚油脂爆發,入口即溶,美味都難以形容✨刺身定食配壽司飯$128刺身分別有希靈魚、鯛魚、甘蝦、吞拿魚、三文魚腩、北寄貝、帶子,真係非常抵食,好似叫左個雜錦刺身拼盤一樣咁多刺身,但價錢只係好平,每一款魚生都好新鮮,最正就係嗰兩隻大大隻嘅甘蝦,有成隻手掌咁長,好鮮甜之餘蝦頭仲要有蝦膏✨中華冷麵加三文魚壽司三件$88冷麵上邊有熟蝦,蟹🦀️籽,甜蛋,蟹柳絲,青瓜,配菜非常豐富,冷面質感爽口彈牙,加上冷麵汁一齊食,酸酸甜甜好適合夏天,冷麵仲跟三件三
✨倍化帶子海膽$98
✨油甘魚刺身$48
每一片都好厚切,肉厚鮮味,魚🐟油脂好豐富
✨海膽軍艦$58
✨火炙左口魚邊壽司$32
火炙過後,左口魚油脂爆發,入口即溶,美味都難以形容
✨刺身定食配壽司飯$128
✨中華冷麵加三文魚壽司三件$88
冷麵上邊有熟蝦,蟹🦀️籽,甜蛋,蟹柳絲,青瓜,配菜非常豐富,冷面質感爽口彈牙,加上冷麵汁一齊食,酸酸甜甜好適合夏天,冷麵仲跟三件三文魚🍣壽司,三文魚油脂分明,呢個價錢絕對超值
✨沙律,海鮮湯
每個定食仲會跟一個沙律同海鮮湯,沙律菜十分爽甜,海鮮湯好足料,好多日本豆腐同腐皮