2019-07-03 31 瀏覽
近排男友愛上蒸氣鍋,所以最近約會都食多左。 無可否認,蒸氣海鮮餐的確很吸引,但唔係間間都抵食。 今晚經朋友大力推介,我地黎旺角道「新華苑」餐廳。餐廳有蒸氣及小菜套餐。而蒸氣海鮮套餐二百幾蚊,有海鮮、任食配料,還有啤酒汽水任飲! 感覺性價比相當高。-餐廳沒有華麗裝修,但地方寬闊,坐得舒服。 而且職員友善,還會協助我們蒸海鮮計時間及上碟呢。-先選擇一款粥底及四款海鮮。 職員會先上粥底,我們選擇了健康清淡的瑤柱淮山。而海鮮方面,我們點了蟶子皇、大元貝、象拔蚌及鮑魚。 海鮮賣相相當新鮮! 蟶子皇甚有霸氣,肥美又爽脆。 鮑魚加了蟲草花及薑片一併去蒸,味道鮮甜彈口。-還有小驚喜呢!每人還有半隻乳鴿及蒸大蜆。乳鴿夠熱夠脆夠香口。-剩食海鮮當然唔會夠飽肚,我地覺得餐廳抵食既原因,佢仲有好多配料任食,而且質素唔錯,例如蟲草花蒸雞,肉質夠滑;順德污糟雞夠入味;手打梅菜豬肉丸好彈牙又特別。還有蒸馬拉糕及蜂巢糕都不錯,口感很軟綿,當甜品😆-最後當然是品嚐粥底啦! 集蒸海鮮及肉汁的精華,綿綿米粥很鮮甜!

還有蒸馬拉糕及蜂巢糕都不錯,口感很軟綿,當甜品😆