2022-11-05
CoCo Espresso (大埔)📍大埔安邦路9號大埔超級城C區1樓587號舖Coco Espresso 呢個名多區都會見到,外型同一般coffee shop 差不多,都係純買賣咖啡為主。但大埔呢間希臘白色小屋外表就有別於其他分店嘅風格,而特別之處係有埋熟食!其實我都係衝住佢嘅Croffle 而黎🤭🤭我地點左2 個Main,一個甜品同兩杯凍飲😋😋👩🍳軟殼蟹明太子忌廉意粉 $138明太子意粉係我All Time Favorite 之一,明太子份量多而唔鹹,忌廉味濃更加帶出層次同加強after taste 👅 !最重要係意粉煮得岩岩好,唔會太軟又唔會太硬,軟硬度適中又彈牙👍🏻 平時盡量少食澱粉都忍唔住!👩🍳原隻春雞扒配薯角 $138春雞肉質嫩滑Juicy 帶微甜雞味,惹味得來又唔會太鹹!薯角用左Cajun 粉做調味,襯到絕!🥐🧇核桃朱古力雪糕牛角酥窩夫🧇🥐 $88為左 Croffle 而來果然係冇令我失望!第一次食Croffle 感覺太奇妙,究竟我係食緊牛角包定係窩夫呢🤔 外面脆脆但內裡煙煙韌韌,而煙韌程度高到會諗其實有冇加麻薯🤭! 本身我都已經係牛角包同埋窩夫嘅忠粉,所以呢個混合體
📍大埔安邦路9號大埔超級城C區1樓587號舖
我地點左2 個Main,一個甜品同兩杯凍飲😋😋
👩🍳軟殼蟹明太子忌廉意粉 $138
👩🍳原隻春雞扒配薯角 $138
春雞肉質嫩滑Juicy 帶微甜雞味,惹味得來又唔會太鹹!
薯角用左Cajun 粉做調味,襯到絕!
🥐🧇核桃朱古力雪糕牛角酥窩夫🧇🥐 $88
外面脆脆但內裡煙煙韌韌,而煙韌程度高到會諗其實有冇加麻薯🤭! 本身我都已經係牛角包同埋窩夫嘅忠粉,所以呢個混合體我非常滿意👍🏻❤️ 自己食晒成個都仲得😋
🥤Mixed Berries Smoothies $52
以為Coco Espresso 只會對咖啡講究,點知佢地沖呢杯Smoothies 都咁有心機!混合左多種紅莓同藍莓做Base 再加入香蕉提升杰度,令到口感似飲milkshake 一樣濃郁! 酸酸地帶微甜,足料又清新,非常有誠意!少貴但用料對得住個價錢❤️👍🏻
☕️ Iced Cappuccino $46
十幾年來對咖啡咁有要求嘅coffee shop沖嘅咖啡當然唔洗多講都知有幾好。今日行路行到熱熱地所以叫杯iced cappuccino,原來質素都一樣香濃, 加上厚厚一層嘅細滑奶泡,凍飲都一樣出色!
❤️希臘白色小屋嘅裝修除左打卡靚之外,連咖啡同食物都咁有水準,有內涵!我會想番去品嘗多次佢地個Croffle 😋