2017-12-15
係香港想食好嘢?真係冇辦法,有時真係要好似冒險咁發掘出泥。而今日介紹嘅呢一間,係我最近食過各間鰻魚飯,覺得最滿意嘅一間日本餐廳。非地鋪嘅關係,唔係太方便搵到佢。但試過之後,絕對係值得再番泥!是日星期日,剛剛喺銅鑼灣辦完一啲事,咁巧合經過附近,打算食日本野。喺樓下見到招牌再search下OpenRice,就決定咗試呢一間!無諗到假日都有午餐,價錢由60幾蚊至到90幾蚊不等。首先講下Lunch set,基本嘅沙律、麵豉湯、一碟小食有齊,最後一個主菜。而今日我哋叫咗嘅餐呢,分別係極上魚生飯同極上鰻魚丼飯。其實唔駛等好耐,一啲基本嘅小菜都馬上到,因此好快就有得食。沙律份量適中,加入咗我最鐘意嘅柚子醋,酸酸甜甜非常配合,令人開胃。至於今日小食就有螺肉青黃瓜,最適合就係送飯食。講咁耐,竟然係鰻魚飯最先泥到!簡直係可以用震驚來形容,因為鰻魚係整條咁上,尺寸有我手臂咁粗!真驚喜。可以由相片睇出同匙羹個比例,絕無誇張!然而,唔好以為得個尺寸威水,當我食左一口鰻魚,真係無得輸。魚肉嫩滑唔老,蒲燒汁絕對唔吝嗇,魚肉非常入味再配一口飯:啊!內心已經綻放煙花。呢個鰻魚飯啲水準覺得已經非筆墨能形容,絕對一定要試啊
竹串午餐
極上鰻魚丼飯
講咁耐,竟然係鰻魚飯最先泥到!簡直係可以用震驚來形容,因為鰻魚係整條咁上,尺寸有我手臂咁粗!真驚喜。可以由相片睇出同匙羹個比例,絕無誇張!然而,唔好以為得個尺寸威水,當我食左一口鰻魚,真係無得輸。魚肉嫩滑唔老,蒲燒汁絕對唔吝嗇,魚肉非常入味再配一口飯:啊!內心已經綻放煙花。呢個鰻魚飯啲水準覺得已經非筆墨能形容,絕對一定要試啊!大件夾抵食。
極上鰻魚丼飯
太震驚到我差啲忘記咗,自己仲有個魚生飯。魚生飯賣相亦都非常之吸引,而刺身嘅款式亦都相當多:分別有海膽、三文魚、 油甘魚、吞拿魚、帶子同赤海蝦。呢個價錢可以食到咁多款刺身,其實都已經相當物超所值,刺身類嘅狂熱愛好者,想一次過滿足晒你嘅慾望,非呢個餐莫屬啦!
極上魚生飯
極上魚生飯
題外話,侍應亦都好好客咁幫忙加水,又主動問我地覺得好唔好食。個人感覺整體都幾舒服,所以都好推薦自己朋友試吓呢一間,銅鑼灣開飯?Try it!