2014-07-06 1260 瀏覽
朋友極力推介的慶生飯,重點推介生蠔及熱盤!起初我都好懷疑講到那麼肉緊又興奮,心想真的咁利害?!因為很多店有名氣以後就不及冒起時吸引!在一間新酒店裡但入口大堂(獨立入口)亦算頗為低調可能屬精品酒店;餐廳裝修格調反而跟酒店很夾!當晚雖然坐近門口位置但又出乎地沒有被眼望望的感覺亦較安靜,細談之後原來繼 henry house 之後的第三分店,那就對此更了解吧!我覺得可以用upgrade 版來形容,因為前菜小食竟然有黑、青橄欖(五星酒店都只是面包)所以暗地裡加了分!今餐為生蠔而戰,因為跟其他分店一樣有精選4-6品種做買一送一(算抵食),雖則買一送一但絕不馬乎,隻隻仲會郁架!可惜cherry stone 就麻麻唔夠鮮甜要扣分。原本想來多一轉生蠔但友人話熱盤都好好好味(再次露出表情肉緊)好彩決定正確,小食實在做得太出色而且又有創意!炸意大利飯團:新奇又得意;飯裡頭混了芝士配上蛋黃醬,色到最後一粒時有點漏但都好味。白酒煮大蜆:一道不論中西日式都有嘅菜色但這個大蜆依然令人難忘全因為依個大蜆唔似一般食開品種,外殼較薄及扁身size 較大又煮到剛好熟非常鮮甜,超驚喜!可以從選食材當中就知道一間餐廳嘅態度、

menu
炸意大利飯團
炸意大利飯團
白酒煮大蜆:一道不論中西日式都有嘅菜色但這個大蜆依然令人難忘全因為依個大蜆唔似一般食開品種,外殼較薄及扁身size 較大又煮到剛好熟非常鮮甜,超驚喜!可以從選食材當中就知道一間餐廳嘅態度、誠意!
白酒煮大蜆
燒羊仔骨:由上枱到食咗兩舊後都依然以為係食緊豬肉,因為一點臊味都無、好淋/好嫩,連皮及肥糕都無呀!
燒羊仔骨
大蜆意大利粉:雖然是全晚唯一主菜但就絕不失禮!大蜆之前介紹過所以唔再重覆了。極贊是意紛因為咬落有點煙韌爽口,簡簡單單反而食得出材料質數,真係好味!隻隻張開口好始會笑咁!
大蜆意大利粉
梨tart(代替了生日蛋糕)做得非常精采!甜度剛剛好及雖則烤過嘅梨但仲保留了那份爽甜味,更驚喜是tart面烤過的糖變得脆脆。不得不讚從未見過畫得咁有心思的祝福字句,彩色架!
梨tart
哈哈... 當然要多謝朋友細心安排!
2014-06-20
慶祝紀念