2022-07-22
D2 place 十樓呢間中菜好出名 佢有分普通中菜同火鍋部 咁我哋試咗火鍋 其實佢餐廳係好大間 有不同嘅房間 裝修華麗 又唔會話好似酒樓咁老土 整體都幾舒服😆叫火鍋除咗個爐 又點少得啲醬😂 醬料好重要 餐廳會先遞上九宮醬料 入面有基本嘅豉油、蒜蓉、香蔥、芫荽、辣椒、沙茶醬、麻油 仲有比較少見嘅乾蒽油同黃椒醬😆 我自己每款都落咗 乾蒽油就好似食台式伴麵個款 幾得意🥄火焰酒香薑蔥鵝鍋 $288呢個鵝鍋夠晒氣勢 店員會為鵝鍋落酒 (應該係米酒)之後點火撈炒🔥 用嚟影相打卡啱晒 店員撈炒時都幾香 鵝肉以件呈上 鵝皮吸收晒酒香同原本嘅醬汁 所以好惹味🥰 另外鵝鍋仲有其他香料 例如花椒八角 味道幾豐富🤪招牌四寶丸 $128呢款四寶丸由4款唔同食材製成 有烏雞軟骨、芝心墨魚丸、芫茜牛丸同豬肉丸😝自己最鍾意食烏雞軟骨丸 一嚟佢外貌黑色夠型 食落又爽口彈牙👍🏻日本薩摩和牛翼板肉 $328日本和牛😍 佢嘅油脂分布平均 好靚~ 呢款和牛最啱輕輕滾十秒咁 啱啱好熟😝 佢嘅牛味會好出 又keep到嫩滑 記住煮到啱啱好就ok😋龍蝦 $480宜家有優惠價-龍蝦刺身$480🦞 龍蝦大隻 原隻龍蝦上 打卡正😚 龍蝦肉
火焰酒香薑蔥鵝鍋 $288
招牌四寶丸 $128
日本薩摩和牛翼板肉 $328
龍蝦 $480
宜家有優惠價-龍蝦刺身$480🦞 龍蝦大隻 原隻龍蝦上 打卡正😚 龍蝦肉切到一片片 呈半透明感 每片都幾厚肉 刺身夠晒凍 食落彈牙😗
千層枝竹 $48
記住叫呢個!雖然佢睇落好似長方形豆卜咁無乜特別 佢入面好有內涵🥰🥰🥰 店主提醒我哋千層枝竹要煮到冧晒先ok 一咬開 就可以見到入面嘅枝竹 suk晒湯汁 好正🤤
順德魚麵 $68
上菜先知呢個魚麵好粗身 原來佢係魚肉麵條😜 魚肉麵條煮熟後keep到彈牙 會幾似魚蛋 又可以吸到啲湯汁🤩
和牛雪葩 $58
呢個甜品夠晒仙氣😘 影咗好耐相都仲有仙氣咖 到底和牛雪葩係乜呢?! 佢個樣真係好似和牛 原來佢係士多啤梨味嘅jelly 都幾得意😆
新鮮紫淮山 $48
時蔬 $40