2018-11-01
今日阿肥喺黃埔收工,作為一百分胖友嘅我,當然準時接佢收工加同區覓食,諗住食啲唔太貴嘅嘢所以就同佢去咗隻船下面嘅food court打圈搜尋,見到呢間"誠拉麵"新開張,又未聽過喎~鍾意食拉麵嘅我哋即刻就想試吓啦!由於位置喺food court範圍,所以都係一個開放式嘅空間,座位亦都以吧枱型式圍繞住個廚房,師傅烹煮嘅過程清淅可見,其實咁樣都好有日本嘅氣息。餐牌只有一張紙,主打四款系列,白湯/黑湯/赤湯/味噌湯底,另外仲有一隻豚骨魚介沾麵可供選擇。好快我哋已經可以作出決定,點餐等食一向嗜辣嘅我,嗌咗碗赤豚骨拉麵($76蚊),包括紫菜兩片+木耳絲+蔥+半熟玉子半隻+叉燒兩片,普通size已經好夠我食,大胃王嘅朋友就可以俾多小小錢嗌(特)size喇~等咗大約七至八分鐘,感應器震動示意取餐,有得食喇呢度嘅辛辣口味並唔係獨立調湯,而係同其他唔辣嘅味用同一隻豬骨湯底,然後煮好之後附帶一球辣味調味球於拉麵之中。就係因為咁所以我可以首先盛起豬骨湯先嚐一口味道,湯底幾有驚喜,豬骨味非常濃厚,好味程度令我飲咗幾羹先至將舊辣波同啲湯攪勻再食。呢度係用同一蘭有九成相似嘅幼身拉麵,煮嘅時間調得剛好,麵身腍口係我杯茶
我哋仲另外追加咗兩款小食:烤餃子三隻同埋叉燒丼,鍾意香口嘢嘅我,個人就認為如果餃子可以再煎燶啲就正喇仲有就係個叉燒丼份量一啲都唔迷你,味道仲要出奇地好食,叉燒粒即製所以夠熱又夠鑊氣,配合濃味嘅醬汁同埋白芝麻非常配,珍珠米粒粒分明飽滿